Rusko s Tádžikistánem si vyřizují účty

Moskva - Mezi Ruskem a středoasijským Tádžikistánem to jiskří. Tádžické úřady nejprve poslaly do vězení dva piloty soukromých ruských aerolinek za nelegální vstup do země. Moskva kontrovala deportacemi tádžických imigrantů a parlament řeší možnost zavedení vízového režimu. A to je zase špatná zpráva pro milion tádžických nájemních dělníků v Rusku.

Osm a půl roku mají strávit za tádžickými mřížemi dva etničtí Rusové. Piloti Vladimir Sadovničij a jeho kolega Alexej Rudenko zásobovali v Afghánistánu jednotky NATO. S letouny a údajným kontrabandem na palubě se neplánovaně zastavili v Tádžikistánu. Tam je zatkla policie. Moskva protestuje. „Podle našich expertů, kteří se seznámili s materiály obžaloby, nenaplnili piloti skutkovou podstatu trestného činu,“ tvrdí místopředsedkyně parlamentního výboru pro vztahy se zeměmi SNS Taťjana Moskalkovová. 

Odvetou hrozí i ruský prezident Dmitrij Medvěděv, kterému se postup tádžických úřadů nelíbí. Postoj Kremlu je cítit v ruských ulicích. V rozmezí pouhých dvou dnů zadržely ruské úřady na stavbách, tržnicích a dalších místech v Moskvě a okolí přes dvě stovky tádžických gastarbeiterů, kteří neměli patřičné povolení, a proto je čeká deportace. Federální migrační služba však popírá, že by šlo o cílenou kampaň. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Tádžici v Moskvě se mezitím bojí dalších masových deportací. Ruské hlavní město by se přitom bez jejich práce těžko obešlo. „Jen Moskva a okolí má na půl milionu tádžických obyvatel, protože jsou tu velmi žádaní. V palácích a vilách, kde bydlí úředníci a oligarchové, pracuje v průměru deset až dvanáct Tádžiků,“ říká předseda hnutí tádžických migrantů v Rusku Karomat Šaripov. 

Bez výdělků svých příbuzných v Rusku by se obyvatelé nejchudší postsovětské země jen těžko obešli. Částky, které tádžičtí gastarbeiteři posílají domů, jsou třikrát vyšší než tamní státní rozpočet. I proto mnozí věří, že tádžický prezident Rachmon odsouzené piloty brzy propustí.

Vydáno pod