Lavrov přirovnal syrské protesty k občanské válce

Moskva/Damašek – Poslední události v Sýrii připomínají podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova podmínky v občanské válce. Sýrii už několik týdnů ovládají mohutné protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada. Naposledy zaútočili ve středu armádní povstalci na sídlo tajné služby. K ukončení krvavých konfliktů už vyzvala zemi také Liga arabských států (LAS), která dala Sýrii třídenní termín k ukončení sporů. V opačném případě zvažuje ekonomické sankce. Již nyní Sýrii navíc pozastavila členství ve své organizaci.

Sýrie se kvůli násilně potlačovaným protestům propadá do stále hlubší mezinárodní izolace. Maroko odvolalo svého velvyslance poté, co dav v Damašku napadl marockou ambasádu. Ke stejnému opatření sáhla Francie. „Ten režim je neústupný. Dochází k novým násilnostem, to nás vedlo k uzavření konzulátů v Aleppu, Latákíji, našich kulturních institucí a odvolání velvyslance do Paříže,“ sdělil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Trpělivost dochází také Lize arabských států. Damašek totiž ignoroval už předchozí výzvu organizace, aby stáhl tanky z měst, ukončil represe proti civilistům a začal jednat s opozicí. „Nechci mluvit o poslední příležitosti, protože nechci, aby to znělo jako varování. Čelíme ale problému a dosáhli jsme konce cesty nebo jsme téměř na konci této cesty,“ dodal šéf katarské diplomacie Hamad bin Džasím Sání.

Dezertéři syrské armády zaútočili ve středu na sídlo tajné služby u Damašku a na několik vojenských cílů, přičemž údajně použili i rakety. Podle Reuters to byl od začátku nepokojů zásah cílů vůbec nejbližších režimu prezidenta Bašára Asada.

Politické protesty v Sýrii začaly v březnu a od té doby si vyžádaly podle údajů OSN na 3 500 obětí. Rusko spolu s Čínou minulý měsíc vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla odsoudit Asadův režim za brutální represe vůči civilistům. Moskva vyzvala Asada k realizaci přislíbených reforem, zastává ale stanovisko, že prezidentovi oponenti nesou spoluzodpovědnost za násilnosti.

Syrské protesty pokračují (zdroj: ČT24)