Stovky „okupantů Wall Street“ zkusily bránit burze, ale marně

New York - Stovky stoupenců hnutí Occupy Wall Street dnes opět vyšly do ulic New Yorku. Protestující proti ekonomické nerovnosti se pokusili makléřům bránit v cestě do budovy newyorské burzy a podle zpravodaje ČT Michala Kubala se jim na zhruba padesát minut opravdu podařilo blokovat přístup do srdce kapitalismu, zásah policie ale učinil jejich akci přítrž. I tak dnes obchodování začalo normálně.

Policisté zatkli několik protestujících, kteří se jeden blok od Wall Street posadili na zem a odmítli se pohnout. Mnoho strážců pořádku hlídalo úzké ulice kolem burzy. Policisté použili obušky proti těm, kteří se pokoušeli obchodníkům a finančníkům zabránit v cestě do jejich kanceláří. Většina demonstrantů však policii ustoupila a protest zůstal pokojný.

Protestující plánovali také znovu zaplnit Brooklynský most, poslední pokus vydat se na most 1. října přitáhl k hnutí celosvětovou pozornost, protože tehdy bylo zatčeno více než 700 lidí. Demonstranti dnes slibují masová shromáždění i v jiných amerických městech. Dnešní protesty se konají dva dny poté, co policie vyklidila tábor protestujících, kteří dva měsíce stanovali v Zuccottiho parku poblíž Wall Street. Podobná tábořiště pak vyrostla i v dalších městech a hnutí inspirovalo podobné iniciativy ve světě.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)