Londýn uvalil na Írán další sankce, připojily se i USA a Kanada

Londýn/Washington - Velká Británie vyhlásila nové sankce proti Íránu. Připojily se k ní i USA a Kanada, které se mimo íránských bank zaměřily i na tamní energetický a petrochemický sektor. Teherán tak trestají za pokračující vývoj jaderných zbraní – jak nedávno potvrdila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Uvalené finanční sankce mají Iránu zabránit získat jaderné zbraně. Opatření Londýna proti Teheránu se zaměřuje na finanční sektor. Britské banky musí přestat obchodovat s íránskými partnery a s tamní centrální bankou. „Máme důkazy, že se iránské banky podílejí na vývoji íránského jaderného programu. Tento krok jsme učinili pro bezpečnost nejen celého světa, ale pro národní bezpečnost Spojeného království,“ uvedl britský ministr financí George Osborne.

Velká Británie reaguje na listopadovou zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii. V dokumentu agentura Irán podezřívá, že pracuje na atomové zbrani. Teherán ale zveřejněné údaje odmítá a trvá na tom, že jeho jaderný program je čistě mírový.

„Odmítáme jakékoli obstrukce ze strany Spojených států a západu. Nic nemůže zabránit iránskému národu vyvíjet jaderné technologie pro blahobyt svých lidí,“ tvrdí předseda íránského parlamentu Ali Larijani.

Londýn vyhlášení nových sankcí koordinoval i s dalšími zeměmi. Ke stejnému kroku se chystají Spojené státy a Kanada. Čína a Rusko se zatím drží zpátky a chtějí s Iránem pouze vyjednávat.

Po boku Británie se k sankcím uchýlily i USA a Kanada

Spojené státy označily Írán za zemi podezřelou z praní špinavých peněz. Tím ho v podstatě odřízly ho od svých finančních systémů, neboť díky tomu mohou trestat každou finanční instituci, která bude provádět transakce s jakoukoli íránskou bankou. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy představuje íránský bankovní sektor, nevyjímaje centrální banku, „nebezpečí pro vlády a finanční instituce“.

Obama také oznámil uvalení sankcí na energetický a petrochemický íránský sektor. „Dokud se bude Írán ubírat nebezpečnou cestou, Spojené státy budou samy i ve spolupráci se spojenci hledat způsob, jak íránský režim izolovat a jak na něj zvýšit tlak,“ řekl americký prezident.

Nové sankce na Teherán uvalila také Kanada. S platností od úterý zakázala vyvážet do Íránu jakékoli výrobky, které se užívají v petrochemickém průmyslu; zákaz se však vztahuje pouze na nově uzavřené smlouvy. Podle ministra zahraničí Johna Bairda Ottawa také „zablokuje prakticky všechny transakce (kanadských společností) s Íránem, a to včetně těch s (íránskou) centrální bankou“.

Zesílení sankcí vůči Íránu plánuje i evropská unie. Podle agentury Reuters by mohla předběžné shody o podobě společných opatření dosáhnout v úterý a sankce by měly být formálně přijaty na schůzce ministrů zahraničí 1. prosince.