Korupce v Česku ohrožuje investice

Londýn - Britský deník Financial Times si povšiml korupce v České republice. Podle listu nemine týden, aby se neprovalila nějaká nová korupční kauza. Korupce je prý v Česku natolik rozbujelá a úřady proti ní nic nedělají, že to ohrožuje investice. A to v době, kdy ekonomika zpomaluje a peníze by byly potřeba. Noviny ukazují na příklad bývalého ministra obchodu Martina Kocourka a náhlé zbohatnutí jeho matky.

List připomíná, že vládu Petra Nečase, který svůj kabinet nazývá vládou boje proti korupci, už opustil třetí ministr kvůli podezřelým finančním machinacím. Český podnikatel a jeden z nejbohatších Čechů, jeden ze zakladatelů společnosti BXR Group, Zdeněk Bakala pro Financial Times řekl, že současná atmosféra v zemi ohrožuje investice. „Náklady jsou masivní a to ohrožuje investice,“ říká. „Omezujeme aktivity v Česku a jedním z důvodů, proč to děláme, je fakt, že se stává nemožným tady obchodovat,“ dodal. 

Sám Bakala, který založil nadaci pro boj proti korupci, říká, že se s korupcí v Česku setkává v podstatě dennodenně. Ve všech oblastech od stavebních povolení po jakékoli regulační záležitosti prý neustále různí lidé, kteří o tom rozhodují, žádají peníze.

List připomíná, že korupce je v Česku citlivé téma. Odvolává se na výzkum agentury SC&C, podle kterého si dvě třetiny Čechů myslí, že korupce je v současnosti horší než za komunistického režimu. „Veřejnost už má plné zuby těchto zpráv, nemine týden, aby se neobjevila nová korupční kauza,“ uvedl pro list Jan Jireš, analytik Cevro Institutu. 

Průzkum SC&C
Zdroj: ČT24

Financial Times připomínají také nedávné výroky Andreje Babiše v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce.

Britský deník vidí kořeny korupce v Česku už v počátku 90. let a v kontroverzní privatizaci. Problém je prý ale i v tom, že současní politici nemají zájem na tom, aby korupce dostala stopku. „V České republice není o moc víc korupce než v ostatních zemích v regionu. Ovšem co je jedinečné, že je zde velmi dobře zakotvená politická síť, která nad tím drží záštitu,“ říká šéf Transparency International v Česku David Ondračka.

Vydáno pod