Bundestag odsoudil kebabové vrahy a držel pietu za oběti

Berlín - Německý Spolkový sněm dnes rezolucí jednomyslně odsoudil tak zvané kebabové vraždy, jejichž obětí se v letech 2000 až 2007 stalo nejméně deset lidí, převážně přistěhovalců. Poslanci rovněž očekávají, že vraždy spáchané skupinou neonacistů z východoněmeckého Zwickau (Cvikov) budou se všemi důsledky jasně vysvětleny. „Dlužíme to obětem, jejich rodinám a přátelům,“ uvádí se v rezoluci.

Poslanci na začátku jednání drželi minutu ticha za oběti vražd. Pozůstalé obětí neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), mezi nimiž je vedle jedné policistky také osm tureckých obchodníků a jeden řecký, chtějí úřady odškodnit částkou 10 tisíc eur. „Jsme nanejvýš zahanbeni, že po hrozných zločinech národně socialistického režimu zanechala v naší zemi krvavou stopu krajně pravicová ideologie,“ uvádí se v textu.

Kriminalisté v souvislosti s kauzou kebabových vražd nyní podle magazínu Der Spiegel vyšetřují šest lidí. Ve vazbě jsou zatím dva - členka skupiny Beate Zschäpeová a údajný komplic Holger G., který pachatelům podle vyšetřovatelů obstarával automobily a poskytl doklady. Zbývající dva dosud známí členové skupiny, Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, spáchali na počátku listopadu sebevraždu.

Organizace Exit vrací bývalé neonacisty do normálního života 

Případem neonacistické teroristické buňky se zabývají nejen vyšetřovatelé i politici, ale také rozhořčená veřejnost a nevládní organizace. Například Exit Deutschland pomáhá „odpadlíkům“ vystoupit z neonacistických organizací. Zakladatelem je bývalý kriminalista Bernd Wagner, který s neonacistickou scénou bojuje od 90. let. Takto pomohl už 430 lidem. Někteří z nich byli 24 hodin denně v nacistických skupinách a už vůbec nevědí, jak funguje normální život. Vysoce zfanatizované neonacistické skupiny jsou podle Wagnera velmi dobře propojené i napříč státy - třeba i do Česka.

Hlavní slovo ale musí mít podle Wagnera německý bezpečnostní systém, který v případě kebabových vražd selhal. Německo proto plánuje vytvořit databázi nebezpečných pravicových extremistů i speciální bezpečnostní centrum zaměřené na boj s krajní pravicí. Vzorem pro to je již existující registr islámských radikálů. Navíc bude třeba v novém světle znovu prověřit i dosud nevyřešené případy vražd z minulosti, jak uvedla ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová. Vyjádřila obavu, že nové vyšetřování by mohlo odhalit další oběti.