Transport vyhořelého paliva po protestech vyrazil do Německa

Valognes (Francie) - Po střetech protijaderných aktivistů s pořádkovými silami vyrazil vpodvečer vlakový transport s vyhořelým jaderným odpadem z francouzského Valognes do Německa. Tři lidé byli lehce zraněni, dvanáct dalších zadrženo kvůli zapálení policejního vozu a blokování kolejí. Ekologičtí aktivisté protestují proti přepravě vyhořelého jaderného paliva do meziskladu v německém Gorlebenu a snažili se zabránit vlaku v odjezdu. Přesná trasa není známá. Aktivisté chtějí, aby transporty skončily. Tvrdí, že doprava jaderného odpadu vlaky není bezpečná.

Francouzská ministryně ekologie Nathalie Kosciusková-Morizetová řekla, že ji tyto protijaderné demonstrace překvapují. „Jedná se o odpad, který v rámci zavedeného systému vracíme do zahraničí. Demonstranti snad chtějí, abychom si ho nechali?“ prohlásila.

Jde o třináctý a poslední vlakový konvoj s jaderným odpadem, který Německo svěřilo ke zpracování francouzské firmě Areva v severofrancouzském závodě v La Hague. Německo, které se nedávno rozhodlo upustit od jaderné energetiky do roku 2022, by si již nemělo nechávat vysoce radioaktivní odpad podobně zpracovávat a bude ho skladovat v nezměněném stavu.

Zhruba 600 metrů dlouhý a 2 500 tun vážící vlak má před sebou 1 200 kilometrů trati do Dannenbergu v německé spolkové zemi Dolní Sasko, kde bude 11 kontejnerů s nebezpečným nákladem přeloženo na kamiony a převezeno do 20 kilometrů vzdáleného Gorlebenu. Transport se tam očekává o víkendu, pokud jej ovšem nezdrží jako v předchozích letech ekologičtí aktivisté.

Německé protijaderné iniciativy předpokládají, že se letošních demonstrací proti převozu a pokusů o jeho zablokování zúčastní přes 50 000 lidí. Na sobotní manifestaci v Dannenbergu očekávají více než 10 000 protestujících.