Ganzurí na žádost armády sestaví novou vládu

Káhira - Egyptská vojenská vláda podle tamních médií ustoupila demonstrantům. Státní deník al-Ahrám uvedl, že bývalý premiér Kamál Ganzúrí přijal žádost armády, aby sestavil novou vládu. Vytvoření civilního kabinetu národní spásy požadovaly desetitisíce lidí v Káhiře a dalších egyptských městech. Zatím není jasné, jestli to protesty ukončí. Při několikadenních násilných střetech s policií zemřelo 39 lidí a stovky byly zraněny. Armáda se dnes omluvila za oběti násilných srážek vojáků s demonstranty.

Novou vládu bude na žádost armády sestavovat Ganzúrí, který již premiérský úřad zastával, a to v letech 1996-1999 za prezidenta Husního Mubaraka, kterého v únoru svrhlo protivládní hnutí. Od Mubaraka se ale odklonil po protestech, které nakonec vedly k prezidentově svržení.

Armáda se dnes omluvila za oběti násilných střetů. Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) v prohlášení, které zveřejněnila na své stránce na síti Facebook, „vyjadřuje lítost a hluboce se omlouvá za smrt mladých mučedníků loajálních Egyptu při nejnovějších událostech na náměstí Tahrír“.

Posune se termín voleb?

Za uskutečnění parlamentních a prezidentských voleb a předání moci civilní vládě demonstrují v posledních dnech desetitisíce Egypťanů. Pokud se potvrdí, že alespoň část egyptských špiček uvažuje o posunutí termínu voleb, bylo by to v rozporu s tvrzením předsedy Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF) Muhammada Husajna Tantávího, který ještě v úterý ujišťoval, že se volby uskuteční příští týden podle plánu. SCAF vede zemi od únorového svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Vojenská rada ale Egypťany dnes znovu uklidňovala, že volby se příští týden uskuteční podle plánu a prezidentské volby pak 30. června 2012. Pokud to bude potřeba, je prý rada připravena vyhlásit referendum, a když si to lidé odhlasují, odstoupí.