V kauze kebabových vražd zatčen další podezřelý

Berlín - Zvláštní jednotky německé policie dnes ráno zatkly dalšího podezřelého z okruhu neonacistické skupiny, která má zřejmě na svědomí takzvané kebabové vraždy. Dvaatřicetiletý Andre E. ze Saska byl obviněn, že nejméně ve dvou případech podpořil neonacistickou teroristickou skupinu, která si říká Národněsocialistické podzemí (NSU). Kriminalisté se domnívají, že obviněný byl od roku 2003 v těsném kontaktu s trojicí neonacistů Uwem Böhnhardtem, Uwem Mundlosem a Beate Zschäpeovou, kteří jsou pokládáni za zakladatele NSU.

Podle spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe Andre E. v roce 2007 vyrobil propagandistický film, v němž se NSU hlásí k vraždám devíti drobných živnostníků tureckého a řeckého původu a k vražednému útoku na dva policisty v Heilbronnu. Kromě toho je Andre E. podezřelý z podněcování rasové nenávisti a schvalování trestných činů.

Böhnhardt a Mundlos byli nalezeni 4. listopadu mrtví ve svém obytném voze, kde spáchali sebevraždu. Zschäpeová se o několik dní později sama vzdala policii. Kromě toho policie tento měsíc zadržela údajného komplice Holgera G. Působení skupiny ze Zwickau, která v letech 2000 až 2007 zavraždila po celém Německu nejméně deset lidí, odsoudil německý parlament, kancléřka Angela Merkelová i prezident Christian Wulff.