Spadla klec, Francouzi zadrželi Gbagba

Abidžan – Francouzské speciální jednotky dnes zadržely dosavadního prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba a předaly ho opozici. Na Gbagbovo sídlo odpoledně zaútočily francouzské obrněné vozy. Prezidentovu rezidenci už se několik dní snaží dobýt jednotky Allasana Ouattary, který vyhrál prezidentské volby. Gbagbo ale odmítl výsledky uznat a odstoupit. Spolu s Ouattarovými vojáky útočily na Gbagbovy pozice i jednotky Francie a OSN.

Asi 30 obrněných vozidel dnes zaútočilo na sídlo dosavadního prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba. „Vozy už se blíží, doprovázejí je francouzští vojáci a helikoptéry,“ popsal Alfred Kouassi, který žije v centru Abidžanu. Podle něj byla slyšet také střelba z automatických zbraní. Nakonec vozy k rezidenci pronikly.

Francouzské jednotky poté prezidenta zadržely. „Gbagbo byl ve svém sídle zadržen francouzskými speciálními silami a byl předán vůdcům rebelů,“ informoval Gbagbův poradce Toussaint Alain. Prezidentovo zadržení poté potvrdil i mluvčí nově zvoleného a mezinárodně uznávaného prezidenta Alassana Ouattary a také francouzský velvyslanec v Pobřeží slonoviny.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Ouattara po zatčení Gbagba oznámil, že požádal ministra spravedlnosti, aby proti vzpurnému exprezidentovi, jeho ženě a spolupracovníkům zahájil příslušné právní kroky. Podle prezidenta bude vytvořena zvláštní komise, který vyšetří obvinění z genocidy a zločinů proti lidskosti, která se na Gbagbovu hlavu během konfliktu snesla. Ouattara v letevizi vyzval veřejnost země ke klidu a ozbrojence ke složení zbraní. „Naše země obrátila bolestnou stránku svých dějin,“ řekl.

Vrtulníky Francie a OSN přitom už večer zničily část sídla a arsenálu těžkých zbraní bývalého prezidenta Gbagba. Francie útok v Pobřeží slonoviny provedla prý v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN a na žádost generálního tajemníka OSN. Francouzi mají v Pobřeží slonoviny 1 650 vojáků. Laurent Gbagbo ovšem obvinil Francii, že nemá jiný cíl než ho zavraždit.   

V Abidžanu se dopoledne ozývala střelba z lehkých i těžkých zbraní. Situace ve městě zůstává i nadále napjatá. V některých čtvrtích jsou přerušeny dodávky vody a elektřiny, chybějí potraviny a nemocnice jsou přeplněné. Na ulicích leží mrtvoly a celé čtvrti zachvátila anarchie a řádí tu rabující skupiny ozbrojenců.