Poslední šance pro Sýrii vypršela, Liga vyčkává

Damašek - Ultimátum dané Ligou arabských států (LAS) Sýrii k vyslovení souhlasu s přijetím skupiny civilních a vojenských pozorovatelů ligy vypršelo, aniž na ně Damašek do stanovených 12:00 SEČ odpověděl. Arabské vlády jsou prý ale ochotny počkat na odpověď Damašku až do konce dnešního dne. Syrská armáda dnes oznámila zabití šesti elitních pilotů při útoku ze zálohy. V televizním prohlášení to označila za nebezpečnou eskalaci konfliktu.

„Ozbrojená teroristická skupina provedla ďábelské vražedné spiknutí, v jehož důsledku zemřelo mučednickou smrtí šest pilotů, technický důstojník a tři další členové personálu na letecké základně mezi Homsem a Palmyrou,“ oznámil armádní mluvčí. „To potvrzuje zapojení cizích živlů a jejich podporu těmto teroristickým operacím ve snaze oslabit bojové schopnosti našich sil,“ dodal.

Dnes vypršela lhůta, dokdy dala LAS šanci Damašku zaregovat na výzvu o vyslání mezinárodních pozorovatelů. „Ultimátum už vypršelo, Liga arabských států ale ponechává Sýrii otevřené dveře k odpovědi do konce dnešního dne. Pokud kladná odpověď Sýrie přijde v pátek, nemá Arabská liga námitky na ni přistoupit,“ uvedl arabský zdroj.

Jestliže Damašek odmítne, LAS pohrozila, že proti němu uplatní sankce, které by mohly zahrnovat pozastavení komerčních letů do Sýrie, zastavení operací se syrskou centrální bankou, zmrazení kont syrské vlády a finanční postih. Arabské sankce mají začít platit od sobotní půlnoci.

Syrská státní agentura SANA ale arabské ultimátum odmítla s prohlášením, že se LAS „stala nástrojem zahraničního vměšování“ a slouží Západu při rozdmýchávání potíží v regionu.

Turecko je proti jakékoli zahraniční intervenci do Sýrie

Turecko rezolutně vylučuje svou účast na případné zahraniční intervenci do Sýrie, kterou zcela odmítá. Ankara ho označuje za „poslední šanci“ pro syrský režim, který osm měsíců brutálně potlačuje protivládní povstání. Represe už stály život na 3 500 lidí. „Jsme zcela proti jakékoliv intervenci v Sýrii a odmítáme jakoukoliv operaci, která by zapojila Turecko do zásahu proti této zemi,“ řekl ve čtvrtek večer novinářům turecký vicepremiér Bülent Arinç.

Turecko už přijalo na své území kolem 7 000 Syřanů, kteří uprchli před konfliktem ve své zemi. Je mezi nimi i bývalý plukovník syrské armády Rijád Asad, který nyní velí skupině dezertérů. Ti se většinou zapojují do Syrské svobodné armády čítající už údajně několik tisíc bývalých vojáků pravidelného vojska, kteří se postavili na stranu opozice a nyní útočí na vládní jednotky.

Turecko se od této formace distancuje, poskytuje naproti tomu útočiště Syrské národní radě (SNR), která sdružuje velkou část syrské opozice.