Němečtí policisté se zranili při protestech protijaderných aktivistů

Dannenberg – Kolem dvaceti policistů bylo dnes zraněno při srážkách s odpůrci jaderné energie. Ti na severu Německa protestují proti převozu vyhořelého jaderného paliva z Francie do úložiště v severoněmeckém Gorlebenu. Oznámila to místní policie. Dav asi 300 lidí dnes zaútočil na policisty kameny a petardami poblíž města Dannenberg. O případných zraněných v řadách demonstrantů nejsou informace.

Incidenty provázely už samotnou cestu z Francie – hořela policejní auta, vzduchem létaly kameny, láhve a petardy. Policie musela protijaderné aktivisty rozhánět slzným plynem i vodními děly. Potyčky mezi demonstranty a policisty si vyžádaly tři desítky raněných na obou stranách a čtyři demonstranty za mřížemi.

V odpoledních hodinách se plánovaného mítinku v Dannenbergu účastnilo na 23 tisíc lidí. Německé odpůrce jádra neuspokojil ani pozdější závazek vlády odstoupit od jaderné energie k roku 2022. Radikální jádro odpůrců jaderné energetiky, které dnes přijeli podpořit i demonstranti z Belgie, Francie, Itálie a Nizozemska, tvrdí, že slib vlády skoncovat s jadernou energetikou do deseti let prý má asi takovou hodnotu, jako když kuřák slíbí, že do deseti let přestane kouřit. Proto demonstranti požadovali, aby vláda ústup do jádra v čase radikálně zrychlila. Především aby řekla veřejnosti, jak si představuje vyřešit dlouhodobý problém s jaderným odpadem.

„Hádají se vědci, hádá se vláda, Greenpeace a další organizace. Pro nás je prostě nejdůležitější, aby to neohrozilo nikoho z kolegyň a kolegů. Mnozí se s tímto jaderným transportem sami neztotožňují. Ale úkol nám zadali, a proto jsme u toho,“ vysvětlil předseda policejních odborů Bernhard Witthaut.

Hans Leonhard Boetker, demonstrant:

„Protestujeme proti jadernému transportu. O opuštění jaderné energie už je rozhodnuto, proto je potřeba nezapomínat na úložiště v Gorlebenu a ujišťovat se, že vláda kvůli lobbistům a úplatkům nenechá elektrárny v provozu dalších deset let.“

Organizace Greenpeace tvrdí, že dnes převážený konvoj s jaderným odpadem „představuje 44 Fukušim“. Podle mluvčího ekologů Matthiase Endlera by obsah jediného kontejneru s jaderným odpadem mohl znečistit ovzduší čtyřikrát větším objemem radioaktivity, než se to nedávno stalo při havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Ve vlakové soupravě je 11 speciálních kontejnerů.

Kontroverzní transport vyjel z Francie ve středu, už začátek cesty provázely střety odpůrců jádra s policií. Zatčeno bylo dvanáct lidí. Protesty během převozu odpadu zde nejsou ničím výjimečným – jedná se už o dvanáctý konvoj s vyhořelým palivem z Francie do Německa.

Vydáno pod