Nastražené bomby v Iráku zabily patnáct lidí

Bagdád – Nejméně 15 lidí dnes zemřelo na předměstí irácké metropole Bagdádu Abú Ghrajb a v samotné metropoli po explozích několika nastražených bomb. Oznámila to agentura AFP s tím, že dalších 18 lidí bylo zraněno. Útok potvrzuje, že den bez násilností je v Iráku spíše výjimkou.

 Dvě bomby umístěné po obou stranách silnice z Abú Ghrajbu do Fallúdže ležící západně od Bagdádu explodovaly v okamžiku průjezdu kamionu s dělníky. Podle iráckého ministerstva vnitra si tento útok vyžádal osm mrtvých a 13 zraněných. Sebevražedné atentáty, pumové útoky a další násilnosti sice v současné době nedosahují v Iráku takové intenzity jako v předchozích letech, ale stále platí, že den bez násilností je v zemi spíše výjimkou. Podle oficiálních statistik v říjnu při různých násilných akcích zahynulo 258 lidí – civilistů, policistů i vojáků.  

K násilnostem dochází jen pár týdnů před plánovaným stažením amerických vojáků z Iráku, které má být dokončeno letos. Podle agentury AFP hrozí nebezpečí, že po odchodu Američanů v zemi zavládne nové období nestability.