Jemenští demonstranti dostali amnestii

Saná – V Jemenu byla dnes vyhlášena všeobecná amnestie pro účastníky protivládních nepokojů, které zemi sužují od letošního února. Oznámila to státní televize v Saná s odvoláním na dekret hlavy státu. „Prezident vyhlašuje amnestii pro všechny, kdo během nynější krize chybovali,“ uvedla televize. Vůdce jemenské opozice, bývalý ministr zahraničí Muhammad Sálih Basindvá, byl dnes dekretem viceprezidenta Hádího pověřen sestavením dočasné vlády.

Amnestie byla oznámena krátce po uzavření dohody o rezignaci nynějšího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Dohoda zaručuje Sálihovi a jeho nejbližším imunitu před trestním stíháním. Výměnou za to prezident souhlasil, že po 33 letech vlády odstoupí a jeho úřad převezme viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí. Dohodu zprostředkovaly arabské státy v Perském zálivu a Sálih ji v saúdském Rijádu podepsal ve středu poté, co předtím svůj souhlas na poslední chvíli třikrát odvolal.

Podle prezidentského dekretu by se měla amnestie vztahovat na všechny účastníky nepokojů vyjma pachatelů červnového pumového atentátu na prezidentský palác, při němž byl prezident vážně zraněn. Sálih se pak v Rijádu podrobil několika operacím. Televize dnes bez dalších podrobností uvedla, že za útok na prezidentský palác budou „pohnány k odpovědnosti strany, skupiny a jednotlivci“.

Alí Abdalláh Sálih při podpisu dohody o předání moci
Zdroj: ČTK/AP/APTN

Jemenská opozice Sálihův dekret odmítla s odůvodněním, že po oznámení své rezignace prezident nemá na podobný krok právo. Amnestie je podle mluvčího opozice v rozporu s dohodou z Rijádu, podle níž Sálih předal své pravomoci Hádímu. Ten už v sobotu svá nová práva uplatnil, když vydal dekret o datu příštích prezidentských voleb, které se budou konat příští rok v únoru.

Jemen je paralyzován několikaměsíčními protesty, které oslabily kontrolu ústřední vlády nad zemí. To posílilo aktivity domácí odnože teroristické organizace al-Káida, která se zmocnila rozsáhlých území na jihu země. Nepokoje si vyžádaly od února přes 950 obětí a 25 tisíc zraněných, jen od konce října zahynulo skoro 100 lidí. Násilnosti vyvolaly obavy z možného přenesení nepokojů do sousední Saúdské Arábie, která má s Jemenem dlouhou hranici.