Tymošenková dostala k narozeninám koncert, který neslyšela

Kyjev – Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková oslavila ve vězení své 51. narozeniny. V srpnu dostala trest sedmi let za podpis údajně nevýhodné smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu. K věznici ji přišly povzbudit tisíce jejích stoupenců z různých částí země. Oslavný koncert nazvaný „Květina pro Juliji“ ale expremiérka neměla možnost slyšet, protože ji v sobotu vězeňská správa přemístila do cely v protilehlém křídle budovy.

Mítink před věznicí začal ukrajinskou státní hymnou a pokračoval projevy opozičních politiků a členů rodiny vězněné. Lidé kreslili na zeď vězeňského areálu rudá srdce, na vstupní bránu rozvěsili listy papíru popsané narozeninovými gratulacemi. Akce se podle organizátorů zúčastnilo na 10 tisíc lidí, podle novinářů byla účast poloviční. Shromáždění sledovaly silné policejní oddíly, které ale proti jeho účastníkům nezasáhly. 

Tymošenková byla po odsouzení umístěna do cely s okny do ulice, ale v sobotu byla přemístěna do protilehlého vězeňského křídla. Podle vedení věznice šlo o plánovaný přesun v souvislosti s přechodem na zimní období. Kyjevští novináři ale nepochybují, že příčinou změny byla právě dnešní narozeninová slavnost. „Úřady z ní mají strach i teď, když je ve vězení,“ komentoval postup vězeňské správy advokát Tymošenkové Serhij Vlasenko.

Příznivci Tymošenkové
Zdroj: ČT24

K narozeninám ukrajinské opoziční političce v minulých dnech gratulovala řada zahraničních politiků včetně českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. V dopise šéf české diplomacie potvrdil svou „neoblomnou solidaritu“ s vězněnou expremiérkou a popřál jí pevné zdraví.

Odsouzení Tymošenkové zastavilo rozhovory Kyjeva s Evropskou unií. Brusel proces označil za politicky motivovaný a žádá propuštění expremiérky. Prokuratura ale naopak zkoumá nová obvinění, například že firma, ve které kdysi působila, stála za nájemnou vraždou.