Afghánka si musí vzít muže, který ji znásilnil

Kábul – Afghánský prezident Hamíd Karzáí svolal právní experty kvůli případu Afghánky, kterou znásilnil manžel její sestřenice. Soud ji pak za cizoložství odsoudil na 12 let vězení. Gulnaz při znásilnění otěhotněla a ve vězení teď vychovává dceru. Požádala proto o milost a dokonce slíbila, že se za násilníka provdá. Karzáí proto projedná její případ s právníky.

Jedenadvacetiletá Afghánka Gulnaz se o dni, kdy ji manžel vlastní sestřenice znásilnil, nebojí promluvit. „Když odešla moje matka, přišel ke mně domů a zavřel dveře a okna. Začala jsem křičet, ale zacpal mi pusu rukou,“ popisuje útok Gulnaz. 

Znásilnění nejprve Gulnaz nenahlásila, po čase se ale rozhodla jít na policii. Od soudu v Kábulu ale sama odešla s 12letým trestem za cizoložství se ženatým mužem. Trest později Gulnaz snížili na tři roky, což generální prokurátor Rahmatulláh Nazarí vysvětlil tak, že žena je potrestána za to, že čin ohlásila se zpožděním.

Ve věznici se jí narodila dcera, otcem je právě násilník. Gulnaz stojí ve slepé uličce. Jedinou záchranou by mohl být sňatek s násilníkem. „Zeptali se mě, jestli chci začít nový život. Že mě pustí, když si toho muže vezmu,“ říká Gulnaz. Sám násilník si za cizoložství odpykává také 12letý trest. Gulnaz nakonec na svatbu kývla, aby si zachránila život a zajistila budoucnost dcery. 

Případ Gulnaz vyvolal v zemi, ale především na Západě velké diskuse. Lidé dokonce vytvořili petici, která žádá pro Gulnaz prominutí trestu. Právnička jedenadvacetileté ženy Kim Motleyová řekla, že se do 48 hodin podařilo získat téměř 5 000 podpisů. Do prezidentského paláce žádost dorazila v neděli. Karzáí může trest prominout okamžitě.

Jenže ani když se dostane Gulnaz na svobodu, nebude mít zřejmě vyhráno. Ročně umírají tisíce lidí kvůli takzvaným vraždám ze cti. Rodiny se tak zbavují svých „černých ovcí“. Za to, že příbuzný porušil rodové tradice, rodina oběť zabije. Počet obětí útoků kvůli cti rodiny a kmene je na vzestupu. Jen v Afghánistánu hlásí lidskoprávní organizace za letošních prvních šest měsíců skoro tolik případů násilí proti Afghánkám jako za celý loňský rok.

Vraždy ze cti

Průměrnou obětí vraždy ze cti je 23letá žena. Podle statistik žije v muslimské komunitě a ve 2/3 případů ji zabijí příslušníci vlastní rodiny. Přes 40 procent vražd ze cti je kvůli odmítnutí nebo přerušení sňatku, znásilnění, nemanželským vztahům a homosexualitě. Smrt ale nepřichází rychle. Oběť končí pohřbená zaživa, ubodaná nebo politá kyselinou.