V Jižní Osetii se po zpackaných volbách střílelo

Cchinvali – Vládní jednotky se dnes pokusily varovnou střelbou do vzduchu rozehnat dav demonstrantů, kteří protestovali proti zrušení výsledků prezidentských voleb. Ty podle předběžných výsledků vyhrála vůdkyně jihoosetské opozice Alla Džiojevová, jenže podle soudu její volební tábor u voleb podváděl. Hlasování se tak bude muset opakovat.

Džiojevová se i tak dnes prohlásila za prezidentku: „Chtějí nám vzít vítězství, nedovolíme jim to.“ Chystá se také na sestavování nové vlády. Na centrálním náměstí v Cchinvali se na podporu Džiojevové sešlo několik tisíc lidí. Čekali na příjezd vysoce postaveného emisara Moskvy, který má jihoosetský volební spor rozřešit. 

Džiojevová porazila proruského protikandidáta Anatolije Bibilova. Ten ale rivalku obvinil, že skupovala hlasy. Soud mu dal za pravdu a výsledky zrušil, nařídil opakování voleb, těch se už ale Džiojevová nesmí zúčastnit. 

Jihoosetský parlament dnes adresoval obyvatelstvu výzvu, v níž apeluje na rozum a občanskou odpovědnost. „Mítinky jen prohlubují rozkol ve společnosti a politické problémy neřeší. Vzájemně přijatelné východisko lze najít jen jednáním,“ praví se ve výzvě poslanců.