Základny USA v Německu měly být terčem íránských sabotáží

Karlsruhe – Írán prý plánoval sabotáže na amerických vojenských základnách v Německu. Uskutečnit je údajně chtěl v případě amerického útoku na Írán. Tuto informaci německého deníku Bild potvrdilo bez dalších podrobností i spolkové státní zastupitelství. Spolkový kriminální úřad (BKA) nicméně zdůraznil, že žádné bezprostřední nebezpečí nyní nehrozí.

Německý vrchní státní zástupce Harald Range dnes řekl, že jeho úřad případné íránské plány prošetřuje. „Zahájili jsme vyšetřování a provádíme operativní opatření,“ uvedl. Podle Bildu dospěli experti BKA k závěru, že režim íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda plánoval útoky na americká vojenská letiště v Německu, aby v případě války narušil dodávky materiálu a logistiku útoku na Írán. Státní zastupitelství v této souvislosti vyšetřuje jistého německého obchodníka kvůli „podezření na špionážní činnost za účelem sabotáží“. Muž měl údajně konspirativní styky s íránským velvyslanectvím v Berlíně.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle označil incident za „závažný“. „Je nutné, aby ho příslušné úřady důkladně prošetřily a vysvětlily, což se nyní děje,“ řekl.

Německo ve středu povolalo svého velvyslance v Teheránu ke konzultacím poté, co Británie svou ambasádu zcela uzavřela. Londýn tak reagoval na rabování radikálních demonstrantů na britském velvyslanectví v Íránu.

Vydáno pod