K útoku na britské velvyslanectví prý dalo souhlas íránské vedení

Teherán/Londýn - Íránské vedení pravděpodobně dalo souhlas k úternímu útoku na britské velvyslanectví v Teheránu. Stanici BBC to v pátek řekl britský velvyslanec v Íránu Dominick Chilcott. Britsko-íránské vztahy podle britského místopředsedy vlády Nicka Clegga byly tímto incidentem velmi poškozeny.

Británie po útoku odvolala personál zastupitelského úřadu z Teheránu a britské ministerstvo zahraničí v pátek vykázalo z Británie íránské diplomaty. V noci na dnešek dorazili letadlem íránské letecké společnosti do Íránu.

Úterního útoku se zúčastnilo několik set radikálních studentů. Počínali si brutálně, vnikli do objektů, ničili zařízení a personál před nimi musel utéct. Teherán oficiálně vyslovil nad incidentem politování a sdělil, že to byla akce několika lidí.

Chilcott: Incident nebyl jen neplánovaným vyústěním demonstrace

Chilcott si ale myslí něco jiného. „Írán není zemí spontánních demonstrací, které končí útokem na cizí ambasádu. Takové věci se tam dělají jenom se souhlasem a podporou státu,“ řekl. Podle něj i některé podrobnosti útoku nasvědčují tomu, že incident nebyl jen neplánovaným vyústěním demonstrace. „Zdálo se to být nenávistným a bezmyšlenkovitým vandalismem, jenže to tak docela bezmyšlenkovité nebylo. Sebrali všechny elektronické přístroje - mobilní telefony, osobní počítače, všechno, z čeho by šlo získat informace o tom, s kým jsme mluvili a co jsme dělali,“ uvedl velvyslanec. Dodal, že někteří z nejvyšších Íránců podcenili britskou reakci.

Clegg prohlásil, že „se stalo něco opravdu špatného, jestliže íránské úřady dovolily těm lidem obsadit objekty velvyslanectví“, a že nejen Británie ale i jiné evropské země zareagovaly bez zaváhání odvoláním velvyslanců. Velvyslance povolaly ke konzultacím Německo, Francie a Nizozemsko. Norsko svůj úřad v Teheránu dočasně uzavřelo z bezpečnostních důvodů.

„Neznamená to, že s Íránem rušíme všechny diplomatické vztahy. Neznamená to, že polevíme v úsilí hledat diplomatické řešení problému íránského jaderného programu,“ sdělil také Clegg.

Ministr zahraničí William Hague už ve středu prohlásil, že „jestliže nějaká země znemožňuje (Británii) pracovat na svém území, nemůže očekávat, že bude mít funkční ambasádu“ v Londýně.

Íránští diplomaté, které Británie vykázala ze země, dnes dorazili do Teheránu. Na letišti na ně čekalo asi 150 lidí s květinovými náhrdelníky, kteří chtěli vypovězeným Íráncům připravit hrdinské přivítání. Íránská vláda ale nechala vystoupit diplomaty z letadla zadním vchodem a nepozorovaně je odvezla z letiště, aby podobnému ceremoniálu zamezila.

Podle agentury AP se Teherán rozhodl slavnostnímu uvítání diplomatů na letišti vyhnout pravděpodobně z toho důvodu, že nechtěl ještě zhoršit diplomatické dopady incidentu. Situace ale zároveň potvrzuje, jak jsou oficiální íránští představitelé rozděleni ve vnímání události. Vláda sice oficiálně napadení britské ambasády odsoudila, mluvčí íránského duchovního a politického vůdce ajatolláha Alího Chameneího ale útoky ocenil.