Ráj na Bali se změnil v odpadní skládku

Denpasar – Přírodní ráj na ostrově Bali utuchá pod nánosy smetí. Více než milion tun odpadků se povaluje na tomto krásném ostrově v Indonésii. S nápadem, jak situaci řešit, přišel už před několika lety švýcarský biochemik v důchodu. Dnes chtějí jeho projekt převzít ostatní indonéské provincie i řada zemí jihovýchodní Asie.

Většina lidí si pod slovem Bali představí tropický ráj se slunnými plážemi, teplým oceánem, vysokými vlnami, krásnými rýžovými poli nebo hinduistickými chrámy a ceremoniemi. V poslední době se ale podobné představy mění v nepravdu. Ostrov zahalují nepovolené skládky odpadu, které mimo jiné produkují skleníkový plyn metan. Turisté sice přinášejí ostrovu tučné zisky, zároveň ale i tuny smetí. Obyvatelé ostrova vydělávají více, a tak více konzumují a množství odpadu exponenciálně roste.

Na ostrově se povaluje více než milion tun smetí

Bali má osm okresů. Odhaduje se, že v každém z nich je podobných skládek pět až šest. To znamená, že celkově je na Bali téměř padesát ilegálních smetišť této velikosti. Vesnice Temesi ve východním části ostrova nabízí naději. Švýcarský důchodce David Kuper tady totiž v roce 2008 dokončil zařízení recyklující odpad. Podnik stojí na místě bývalé zavážky a zpracovává šedesát tun odpadu denně. „Odpad jen zpracováváme, nesbíráme. Takže smetí se sem dováží automaticky. Když je tady, roztřídí ho ti lidé kolem nás. Co se dá recyklovat, to si prodají sami, co nedá, jde do zavážky. A my koupíme organický odpad, který tvoří asi 80 procent všeho odpadu, a vyrábíme z něj kompost,“ vysvětlil Kuper.

  • Bali zdroj: ČT24
  • Odpadky na Bali zdroj: ČT24

Podnik vyrobí patnáct tun kompostu denně. Během procesu se do organického odpadu pumpuje vzduch, aby se předešlo vzniku metanu. I proto dostává projekt dotace z Kjótského protokolu. Řada místních obyvatel se původní myšlence mít ve svém sousedství recyklační zařízení bránila. Podnik ale vytvořil sto pracovních příležitostí a přispěl k vyčištění vesnic v jeho okolí. „Jako Baliánec a obyvatel místní vesnice považuji svou účast na tomto projektu za poslání. Je to moje povinnost, moje láska k Bali a tato práce mi přináší uspokojení, které je k nezaplacení,“ řekl manažer produkce Wayan Cakra.

Podnik částečně financuje prodej kompostu. Přestože zařízení i dnes stále závisí na dotacích, Kuper věří, že v budoucnosti může jít o výdělečný business. Chce-li si Bali udržet svou pověst tropického ráje, mělo by si zachovat čisté neporušené životní prostředí. Recyklace odpadu je jedním z řešení, jak toho dosáhnout.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)