Putinovo Jednotné Rusko vyhrálo volby

Moskva – Strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina podle očekávání vyhrála nedělní volby. V parlamentu ale bude mít podstatně méně poslanců než doposud. Zatím překročila těsně hranici 50 procent hlasů. Ústřední volební komise v Moskvě už sečetla 87 procent odevzdaných lístků. Jednotné Rusko vede před komunisty, levicovou stranou Spravedlivé Rusko a nacionalisty Vladimira Žirinovského (Liberálně-demokratickou stranou Ruska). I tak ale ztrácí svou dvoutřetinovou většinu v dolní komoře, která jí umožnovala bezstarostně měnit pravidla ústavy. Oficiální předběžné výsledky mají být zveřejněny v pondělí po sečtení 99 procent protokolů z volebních místností. Opozice ale už nyní mluví o neférových podmínkách a falšování. Nezávislé organizace zaznamenaly přes pět tisíc stížností.

Podle Putina výsledek voleb odráží reálnou situaci v zemi a umožní pokračovat Rusku ve stabilním kurzu – pití šampaňského však odložil. I podle Medvěděva má Jednotné Rusko podporu poloviny voličů, a tudíž morální právo pokračovat v daném kurzu. Volby podle něj svědčí o tom, že demokracie navzdory pochybám v Rusku funguje. Naznačil také, že „vedoucí politické síle“ nezbude než v nové sněmovně uzavírat koaliční dohody o jednotlivých otázkách. Předseda dosavadní sněmovny Boris Gryzlov v první reakci zdůraznil, že Jednotné Rusko zvítězilo, a zůstane tak vládní stranou. Odhadl také, že strana bude mít v nové dumě většinu. Slabší výsledek přičetl spojenému tlaku opozice.

Volit šla více než polovina Rusů. Účast ve volbách ještě před zavřením volebních místností na západě země v 18 hodin středoevropského času přesáhla 50 procent z přibližně 110 milionů oprávněných voličů, čili hlasování by mělo být platné. Hlasování bylo vnímáno i jako test popularity vládní strany před březnovými prezidentskými volbami, v nichž se Putin bude potřetí ucházet o křeslo šéfa státu. Před čtyřmi lety Putinova strana získala 64,3 procenta hlasů.

Hlasování se nevymykalo z ruských zvyklostí: opozice, ostře kritizující Kreml, nebyla k volbám vůbec připuštěna a soupeřící strany se vzájemně obviňovaly z porušování volebních pravidel a pokusů o falšování výsledků. Mohutné policejní síly rychle potlačovaly pokusy o nepovolené opoziční demonstrace v Moskvě a Petrohradu, kde byly podle policejních údajů zatčeny skoro dvě stovky opozičních aktivistů. Celkově však nejen úřady, ale i ochránci lidských práv označovali situaci za relativně klidnou.

Vladimir Putin, ruský premiér:
„Není pochyb o tom, že s tímto výsledkem zajistíme stabilní rozvoj země. Děkujeme všem, kteří se na našem vítězství podíleli.“

Dmitrij Medvěděv, ruský prezident:
„Strana ve skutečnosti reprezentuje 50 procent naší populace. Zároveň je to výsledek skutečné demokracie - bez ohledu na to, kdo co říká.“

Gennadij Zjuganov, předseda Komunistické strany Ruské federace:
„Obyvatelé země se odvrátili od vládnoucí strany navzdory pokusům rozdělovat veřejné mínění. Lidé odmítli podpořit Jednotné Rusko, které ve skutečnosti utrpělo porážku v každém městě.“

Novinkou byl masivní útok hackerů, který od rána vyřadil z provozu přinejmenším pět webů kritických k režimu. Terčem se staly stránky nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy, opozičního týdeníku New Times či nevládní organizace Golos, která monitoruje průběh voleb jako jediný domácí nezávislý pozorovatel. Nepřístupným se časem stal i populární server LiveJournal, který hostí mnoho opozičních blogů. Novináři dávali útoky do souvislosti s možnými volebními machinacemi, Jednotné Rusko však tvrdilo, že hackeři napadali i stranický web.

Premiér Putin obvinil zahraničí z vměšování se do příprav. Nevládní organizace Golos, která se snaží vykonávat nezávislý dozor nad volbami, jen během předvolební kampaně zaznamenala několik tisíc prohřešků proti pravidlům. Soud ji za to paradoxně potrestal finanční pokutou a státem kontrolovaná televize NTV odvysílala speciální pořad, ve kterém ji vylíčila jako agenty Západu.

Na volby v Rusku dohlíželo i 30 Čechů

Nad volbami bděly statisíce policistů. Regulérnost hlasování kontrolovalo i asi sedm stovek zahraničních pozorovatelů včetně asi tří desítek z Česka. „Samy volby proběhly naprosto regulérně,“ řekl jeden z pozorovatelů, senátor Jiří Jirsa, s tím, že má na mysli sám volební proces a nehodnotí další okolnosti.

Během návštěv desítky z přibližně 1 800 volebních místností v Petrohradu se sice doslechl, že město objíždí i autobus s dvacítkou mladíků, kteří prý opakovaně hlasují, ale sám autobus neviděl a dvacítka hlasů by vzhledem k velikosti okrsků sotva mohla mít zásadnější vliv. Zaujalo jej, že ve školách, kde se hlasovalo, se pro voliče pekly koláče a vařil čaj a ampliony v metru vyzývaly k účasti na volbách.

„Vše probíhalo v mezích norem, z hlediska volebního procesu standardně, objevily se jen drobné nesrovnalosti v organizaci,“ dodal poslanec Jaroslav Škárka, který navštívil 14 volebních místností v Puškinu u Petrohradu.

Vydáno pod