Vítězem voleb ve Slovinsku je strana starosty Lublaně

Lublaň – Nedělní parlamentní volby ve Slovinsku vyhrála nová středo-levicová strana Pozitivní Slovinsko starosty Lublaně Zorana Jankoviče. Zvítězila ale jen těsně – v konečném výsledku získala podporu 28,5 procenta voličů, a bude tak mít v 90členném parlamentu jen 28 křesel. Bude proto muset zahájit koaliční jednání s menšími parlamentními stranami, která však podle předpovědí analytiků nebudou vůbec jednoduchá.

Favorizovaná středo-pravicová Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeze Janši bude mít po zisku 26,2 procenta hlasů v parlamentu 26 zástupců. Janša už podle médií přiznal porážku a blahopřál Jankovičovi k vítězství jeho strany. Vyjádřil zároveň přesvědčení, že vzhledem k těsnému volebnímu výsledku se příští vláda zřejmě neudrží po celý čtyřletý mandát.

„Mohu spolupracovat s kýmkoliv kromě Janeze Janši,“ řekl Janković v neděli televizi POP TV. Více ale o případných koalicích spekulovat nechtěl. „Zítra je taky den,“ dodal. Výsledky voleb podle něj nicméně ukázaly, že „Slovinsko chce jít správným směrem“ a že je evidentní, že si občané přejí výkonný stát."

Politická komentátorka slovinského deníku Delo Tanja Staričová:

„Sestavení koalice bude obtížné. (…) Janković bude muset nabídnout koaliční partnerství prakticky všem malým stranám v parlamentu a rozdíly jsou velké.“

Široká koalice by údajně mohla omezovat schopnost nové vlády přijímat bolestné ekonomické reformy, které země podle analytiků potřebuje. Ty budou zahrnovat mimo jiné zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu, která je v současnosti ve Slovinsku nejnižší mezi státy Evropské unie – 57 let u žen a 58 u mužů.

Janković také říká, že má v plánu posílit rozpočtové příjmy zvýšením daně z přidané hodnoty o jedno procento z dosavadních dvaceti.

Slovinská premiéra předčasných voleb

V novodobé historii státu hlasovali Slovinci ve svých nedělních volbách předčasně vůbec poprvé. Důvodem k tomu byl zářijový pád vlády levicového premiéra Boruta Pahora, která nepřežila hlasování o důvěře kvůli kontroverznímu návrhu důchodové reformy. Pahorovi sociální demokraté budou mít po zisku 10,5 procenta hlasů v novém parlamentu deset křesel.

Podle analytičky Staričové nemá ještě Slovinsko za sebou období nestability. „Nyní bude záležet na Jankovičově ochotě a schopnosti sestavit vládu, která bude dostatečně silná na to, aby odblokovala rozhodovací proces,“ řekla.

Konečné oficiální výsledky voleb budou oznámeny zhruba za týden, až volební komise obdrží hlasy ze zahraničí a posoudí případné stížnosti.