Ruské volby provázela narušení, jisté zlepšení tu ale je

Moskva – Policie dnes v centru Petrohradu zatýkala demonstranty, kteří protestovali proti výsledkům voleb. Demonstrovalo se i v Moskvě, kde se shromáždilo několik tisíc lidí, dav se pokusil pochodovat na Kreml, zastavila ho ale policie. I tady se zatýkalo. Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) provázela nedělní ruské parlamentní volby četná narušení. Pozorovatelé nicméně konstatovali, že i přes zmíněné nedostatky využili voliči právo výběru a v Rusku se zlepšilo právní prostředí. Podle opozice volby provázely neférové podmínky a falšování, nezávislé organizace hlásí přes pět tisíc stížností.

Volnou politickou soutěž narušila dřívější odmítnutí některých politických subjektů. Z kampaně navíc těžila vládní strana, protože volební byrokracie postrádala nezávislost, média stranila Jednotnému Rusku a státní úřady ve všech úrovních přespříliš zasahovaly. Ruské úřady nicméně celostátní hlasování na rozsáhlém území technicky dobře zvládly. Pozorovatelé OBSE rovněž uznali, že se zlepšilo právní prostředí. Jako příklad zmínili některé televizní debaty, kde strany získaly jednotný prostor pro soupeření.

Clintonová chce prošetřit volební stížnosti

Nad průběhem voleb vyjádřila vážné znepokojení ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová a vyzvala k vyšetření všech stížností. Znepokojily ji zprávy novinářů, že nezávislá monitorovací organizace Golos byla vystavena útoku hackerů. Ministryně prohlásila, že více než její názor je důležité smýšlení lidí v Rusku, kteří si zaslouží, aby všechny informace o volebních nepořádcích byly vyšetřeny. Konkrétně se zmínila o manipulacích s volebním lístky a voličskými seznamy.

Heidi Tagliaviniová z pozorovací mise OBSE:

„Tyto volby byly jako hra, na hřiště mohli jen někteří hráči a jen jednomu z hráčů bylo hřiště nakloněno. Ačkoli byl výběr omezený a soupeření postrádalo čestnost, voliči dokázali přijít a říci svůj názor. (…) Nejvíc nás znepokojuje nedostatečné oddělení vládnoucí strany od státu. To vedlo k úzké politické soutěži, mnoho stran se ani nemohlo voleb zúčastnit a volební prostředí bylo zjevně nastavené ve prospěch vládnoucí strany.“

„Jednotné Rusko dostalo přesně tolik, kolik má. Nic víc, nic míň. Volby byly naprosto čisté, spravedlivé a demokratické. Potvrdily se i odhady různých sociologických agentur,“ reagoval Medvěděv na výtky, že hlasování mělo do férového procesu daleko. O podvodech včetně vycpávání uren dodatečnými hlasy mluví opozice i ruští a evropští pozorovatelé. Blogeři poukazují na živé televizní přenosy průběžných výsledků: v Rostovské, Voroněžské a Sverdlovské oblasti krátce ukázaly voličskou účast 140, 130 a 115 procent. „Tyhle volby celkově byly podle nás absolutně nelegitimní. Ne kvůli jednomu hledisku, ale z hlediska právního, morálního a etického,“ prohlásil lídr komunistů Gennadij Zjuganov. 

Při protestech zatčeno 100 lidí

Proti výsledkům voleb se dnes demonstrovalo v Petrohradu i v Moskvě. Tady se dav vydal ke Kremlu, dostal se přes první zátaras, pak jej obklíčily speciální pořádkové jednotky. Mezi zatčenými se podle rozhlasu ocitl opoziční předák Ilja Jašin či populární bloger Alexej Navalnyj. Demonstrantům se nelíbí výsledky voleb, obviňují Jednotné Rusko, že si připsalo víc hlasů, než ve skutečnosti dostalo.  

„Předvedli jsme režimu, že nesouhlasíme s výsledky nespravedlivých a nečestných voleb,“ prohlásila jedna z organizátorek shromáždění a ekologická aktivistka Jevgenija Čirikovová. Jednotné Rusko prý „ukradlo 25 procent hlasů“, aby dosáhlo nadpoloviční většiny ve sněmovně.

Jednotné Rusko místo dvoutřetinové většiny obsadí jen polovinu dumy

Putinovo Jednotné Rusko v nové Státní dumě, dolní komoře parlamentu, získalo 238 ze 450 křesel. Doposud měla tato vládní strana ústavní většinu 315 poslanců. Předseda ústřední volební komise Vladimir Čurov ovšem upozornil, že jde jen o předběžný propočet po sečtení protokolů z 96 procent volebních místností.

Na druhé příčce podle průběžných výsledků skončili komunisté, kteří získali 19,6 procenta hlasů a 92 křesel, následovaní menší levicovou stranou Spravedlivé Rusko s 13,2 procenta a 64 poslanci; čtvrtá je Žirinovského Liberálnědemokratická strana Ruska s 11,6 procenta hlasů a 56 zákonodárci. Žádná další strana sedmiprocentní volební práh nepřekonala. Jen liberální Jabloko s více než třemi procenty může počítat se státním příspěvkem za volby. Účast ve volbách činila 60,2 procenta. Ústřední volební komise má konečné výsledky zpracovat do 19. prosince a zveřejnit je do 24. prosince.

Jednotné Rusko i přes ztrátu hlasů interpretuje výsledek jako mandát k pokračování v dosavadním kurzu a slibuje Putinovo vítězství už v prvním kole prezidentských voleb 4. března. Nabídka komunistů učinit ze svého předsedy Zjuganova kandidáta opozice se odezvy nedočkala. Do voleb půjde i Vladimir Žirinovskij a zřejmě i předák Spravedlivého Ruska Sergej Mironov.