Astronomové objevili obří černé díry

Washington – Astronomové objevili největší dosud zaznamenané černé díry. Nacházejí se v centru dvou galaxií vzdálených asi 330 milionů světelných let od Země a každá černá díra má hmotnost odpovídající deseti miliardám hmotnosti Slunce.

Obě černé díry objevil tým vedený astronomy z Kalifornské univerzity. Jedna se nachází ve středu galaxie NGC 3842, která je nejjasnější galaxií v souhvězdí Lva. Druhá se nachází v centru galaxie NGC 4889, která je pozorovatelná v souhvězdí Vlasy Bereniky.   

Podle astronomů se obrovské černé díry nacházejí v centru každé větší galaxie. Oba nyní objevené vesmírné objekty jsou ale skutečně gigantických rozměrů - jejich hmotnost je 2500krát větší než černé díry v centru naší Mléčné dráhy. Horizont události, tedy hranice, kdy z černé díry neunikne ani světlo, se u obou těchto objektů nachází ve vzdálenosti od jejich středu, která odpovídá pětinásobku vzdálenosti Pluta od Slunce.  

Podle vědců zřejmě obrovské černé díry vznikly sloučením několika menších. „Víme, že větší galaxie vznikly spojováním menších. Během tohoto procesu se zřejmě spojily i černé díry ve středech menších galaxií a utvořily velké černé díry,“ řekl astrofyzik Chung-Pei Mai z Kalifornské univerzity.  

Černé díry podle astronomů vznikají poté, co se gravitační síla hvězdy stane příliš silnou a objekt se zhroutí do jediného bodu. Pojmenování dostaly černé díry podle skutečnosti, že uvnitř nich je tak silná gravitační síla, že z nich neunikne ani vlastní světlo.