Belgie má novou vládu. V mnoha ohledech průlomovou

Brusel - Nová belgická vláda dnes složila přísahu, o její důvěře se bude hlasovat v sobotu. Kabinet povede socialista Elio Di Rupo a bude v ní 12 ministrů ze šesti stran. Důležité jazykové dělení mezi Valony a Vlámy bude půl na půl, francouzština a holandština.

Máme dohodu, říká nový belgický premiér Elio Di Rupo rok a půl poté, co skončilo nejdelší bezvládí ve fungující zemi. Trvalo 540 dnů. S novým premiérem přichází i několik prvenství - poprvé po více než 30 letech bude předseda vlády mluvit francouzsky. Vůbec poprvé se otevřeně hlásí k homosexualitě.

„Je to první potomek imigrantů, který se stal belgickým premiérem. Je synem velmi chudých italských imigrantů,“ přiblížil nového premiéra profesor politologie David Sinardet.

Belgie
Zdroj: ČT24

Di Rupův otec zemřel, když mu byl rok, rodina byla tak chudá, že někteří ze sourozenců skončili v sirotčinci. Teď bude spravovat belgické bohatství. Hodnocení státních dluhopisů už Belgii snížila agentura Standard's and Poor, a další takovým krokem hrozí. Investoři potřebují vidět posun ke stabilitě. Tu ovšem rozdělená země hledá jen obtížně. Novému premiérovi mezi Vlámy rozhodně nepomáhá, že vlámsky skoro neumí.

„Nemluví jazykem většinové populace. Nemůže nás zastupovat, když nám skoro nerozumí,“ stěžují si někteří obyvatelé Mechelenu.

Di Rupa tak nejspíš čekají vlámské požadavky na přesun dalších pravomocí z Bruselu. A hrozí mu i přepisování rozpočtu, který je podle některých ekonomů založen na příliš optimistických číslech.

Už skoro před rokem známý belgický herec Benoit Poelvoorde zavelel: „Nechme si růst vousy, dokud se Belgie nevzpamatuje.“ Stala se totiž rekordmanem v bezvládí. Moderátor vlámské rozhlasové stanice VRT Koen Fillet je jedním z mála, kdo celou dobu s plnovousem vydržel. A teď si proto vychutnal historický okamžik pro sebe i celou Belgii - konečně se oholil.

S novou vládou holí Belgičani plnovous
Zdroj: ČT24
Vydáno pod