Obávaný klan Casalesi zatčením svého šéfa skončil

Neapol - Italská policie dopadla mafiánského bosse Michele Zagariu. Stál v čele neapolského klanu Casalesi, který obchoduje s drogami, provádí podvody ve stavebnictví a má na triku také odpadkovou krizi, která už před téměř čtyřmi roky ochromila Neapol. Třiapadesátiletý Zagaria byl na útěku 16 let a patřil k nejhledanějším zločincům v zemi. Italská justice ho v nepřítomnosti odsoudila k několika doživotním trestům.

Zagaria byl dopaden v podzemním bunkru ve svém domovském městě Casapesenna. „Zagariovým dopadením přestává existovat klan Casalesi tak, jak ho známe. Uvidíme, jakou podobu bude nyní mít,“ prohlásil bývalý soudce Raffaele Cantone, který žije pod policejní ochranou od roku 2003, kdy Zagaria nařídil jeho likvidaci.

Zagaria zadržen (zdroj: ČT24)

Zagariův klan se také stal inspirací pro bestseller Gomora známého italského novináře a spisovatele Roberta Saviana. Kvůli knize, která se od roku 2006 dočkala mnoha překladů a také filmového zpracování, vypsal mafiánský klan Casalesi na Savianovu hlavu odměnu. Od té doby je spisovatel pod policejní ochranou.

Zagaria šéfoval klanu Casalesi společně s Antoniem Iovinem, který byl zatčen loni.