Čínská policie rozprášila gang obchodníků s dětmi

Peking - Při zátahu proti obchodníkům s dětmi pozatýkala čínská policie přes 600 lidí. Unášeli nebo kupovali často i několikatýdenní novorozence a prodávali je zájemcům po celé zemi. 178 dětí se podařilo osvobodit. Úřady mluví o jednom z největších vítězství v boji proti obchodu s dětmi.

Rozsáhlá operace proti obchodníkům s dětmi zasáhla deset čínských provincií. Past sklapla na konci listopadu, tehdy policisté zatkli 608 podezřelých. Vyšetřování začalo už v květnu, kdy skupina obchodníků s dětmi z jihočínské provincie S'-čchuan prodala 26 dětí do jiných oblastí Číny. Malého chlapce zájemci mohli koupit zhruba za 140 tisíc korun.

Další gang obchodníků s dětmi policisté rozbili v provincii Fu-ťien na jihovýchodě země. „Podle prvních závěrů vyšetřování v červenci tři podezřelí z provincie S'-čchuan přivezli děti do provincie Fu-ťien, aby je prodali. V té době tam podezřelí nechali psanou zprávu. Policie pracovala bez přestání na tom, aby je zadržela a zjistila, odkud děti pocházejí,“ řekl Čchen Š'-Čchü, ředitel odboru pro boj proti obchodu s dětmi z čínského ministerstva veřejné bezpečnosti.

V Číně se stále víc kšeftuje s dětmi (zdroj: ČT24)

Policejní vyšetřování také ukázalo, že zájemci o unesené děti často ani nepřemýšleli nad tím, jak se do rukou obchodníků dostaly. „Jak jsem to měl vědět? Měli dokumenty a všechno ostatní. Jak jsem měl vědět, že ho ukradli?“ ptá se jeden z podezřelých.

Obchod s dětmi v Číně bují především jako důsledek politiky jednoho dítěte. Povzbudila tradiční vnímání mužských potomků jako opory rodiny. Měla za následek potraty, zabíjení dívek nebo odkládání těch novorozených. Na jedné straně vznikla obrovská poptávka po chlapcích, na druhé postupně i po holčičkách – budoucích manželkách, za které ženich zaplatí tučné věno.