Nová fronta v Libyi – tentokrát na mediálním poli

Tripolis – Libyjští povstalci oznámili, že letouny Severoatlantické aliance dnes omylem bombardovaly jejich pozice u města Briga, zemřelo při tom prý několik rebelů. Na západě země v Misurátě zase Kaddáfího síly ve středu ostřelovaly části města, které kontrolují povstalci. Podle nich při tom zemřelo nejméně pět lidí. Povstalci nyní bojují s Kaddáfího režimem i na mediálním poli – založili satelitní televizní vysílání.

Údery mezinárodní koalice pod velením NATO mají směřovat na Kaddáfího síly, a zabránit jim tak v ohrožování civilistů. Aliance už ale zaznamenala několik omylů, které zřejmě stály život i civilisty. Poslední takový se stal u Brigy. Kde severoatlantické letouny zabily několik povstalců. Přesný počet mrtvých není znám, hovoří se ale o dvou až pěti obětech.

Bomby také zničily několik povstaleckých tanků. Alianční zdroj řekl, že dnešní tvrzení povstalců se musí vyšetřit. Povstalci vedou ve městě tvrdé boje a zdá se, že zřejmě linii neudrží, podle agentur jsou vidět desítky aut, která ujíždějí z bojové fronty.

Libyjští povstalci mají televizi (zdroj: ČT24)

Libyjští povstalci dnes navíc oznámili, že jednotky Muammara Kaddáfího ve středu ve městě Misurátě zabily pět lidí. Na místě poté zasáhla letadla Severoatlantické aliance. OSN ve středu vyzvala ke klidu zbraní kolem tohoto města, aby do něho bylo možné dopravit pomoc raněným a aby tamní civilisté mohli prchnout před boji mezi povstalci a vládními silami.

Libyjská opozice dnes otevřela novou frontu přes satelitní vysílání - s jedním studiem v Benghází, dalším v Londýně a centrálou v katarském Dauhá. Vysílání má být opozicí libyjské státní televizi, která podporuje Kaddáfího. Povstalecká televize se zaměstnanci dobrovolníky a tříhodinovým programem vznikla převážně díky darům libyjských exulantů z celého světa. „Náš program není nějaká propaganda. Nepodporujeme konkrétní osobnosti. Je to vysílání pro revolucionáře a za svobodu Libye. Chceme, aby lidé věděli, jaká je nová Libye,“ říká reportér Libya Free TV.