Polská policie omylem zatkla běloruského disidenta

Varšava – Na několik hodin dnes na varšavském letišti zadržela polská policie běloruského disidenta Aljakseje Michaleviče. Ten chtěl z Varšavy odletět do Londýna a na celnici se prokázal českými dokumenty. O vydání Michaleviče usiluje Minsk, Praha před časem poskytla Bělorusovi azyl. Po zásahu polského ministra zahraničí byl nakonec Michalevič v Polsku propuštěn.

Polská policie dnes na varšavském letišti na několik hodin zadržela běloruského disidenta Aljakseje Michaleviče. Z počítačového systému policisté zjistili, že ho hledá Interpol, proto Michaleviče zadrželi. A musel zasáhnout polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Podle ministerstva byla chyba, že prokurátor zatykač akceptoval. „(Běloruská) obvinění vůči Michalevičovi jsou absurdní,“ řekl mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Bosacki. 

Michalevič byl k polským policistům po dnešním incidentu shovívavý. „Vedle věznic KGB a (běloruského) ministerstva vnitra nevypadá polské vězení tak zle. Celou dobu jsem mohl používat mobilní telefon a volně se pohybovat po velké místnosti,“ popsal svůj několikahodinový pobyt za mřížemi.

Michalevič loni v prosinci kandidoval v prezidentských volbách proti běloruskému prezidentovi Lukašenkovi. Těsně po vyhlášení volebních výsledků ho zatkli při mohutné protivládní demonstraci v Minsku. Propuštěn byl až poté, co podepsal závazek spolupráce s běloruskou tajnou policií KGB, poté přes Polsko uprchl do Prahy. V Bělorusku mu hrozil soud a až patnáctileté vězení.