Před sídlem UNESCO v Paříži zavlála palestinská vlajka

Paříž - Za přítomnosti prezidenta palestinské autonomní správy Mahmúda Abbáse dnes byla před pařížským sídlem Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) vyvěšena palestinská vlajka. Jde o důležitý symbolický moment v úsilí palestinské samosprávy o získání samostatnosti.

Ačkoli se ceremonie vztyčení vlajky konala v dešti, provázely ji projevy radosti mezi shromážděnými Palestinci. Nechyběl mezi nimi ani Abbás. Za nového člena UNESCO byla Palestina přijata navzdory odporu řady zemí, zejména USA a Izraele. Pro přijetí se koncem října vyslovilo 107 členských států, proti bylo 14 zemí včetně České republiky.

Mahmúd Abbás: „Toto přijetí (do UNESCO) je prvním uznáním Palestiny. Je dojemné vidět dnes viset naši vlajku v objektu OSN.“

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se dnes večer s Abbásem setkal a jehož země hlasovala pro členství Palestiny v UNESCO, se domnívá, že Palestinci by nyní neměli usilovat o hlasování v RB, ale na Valném shromáždění OSN, kde hlasují všechny členské země a kde žádný stát nemá právo veta. Palestinci by zde podle agentury AFP získali určitě většinu, ale podle pravidel OSN by tím nezískali členství, jen status „pozorovatelské země“ namísto dosavadního statusu „pozorovatelské entity“.

UNESCO
Zdroj: ČT24

Palestinci však usilují o plnoprávné členství v OSN, ale Washington už upozornil, že bude v Radě bezpečnosti takový krok vetovat. A to dokud nebude dosaženo izraelsko-palestinské mírové dohody, čemuž nyní brání hlavně spor o židovské osady na palestinském území.

Abbás dnes v Paříži řekl, že Palestinci vyvíjejí úsilí k obnovení mírových jednání s Izraelem, ovšem toto jednání stále podmiňují zastavením budování izraelských kolonií. To Izrael odmítá.  

Zástupci Palestiny
Zdroj: ČT24/ISIFA

UNESCO je známé programy na ochranu kulturních materiálních i duchovních památek, ale k hlavním činnostem organizace také patří boj proti chudobě a negramotnosti, čištění vody a prosazování svobody projevu, poznamenala agentura AP.

Vydáno pod