Příznivci polské opozice pochodovali Varšavou

Varšava – V Polsku dnes tisíce lidí demonstrovaly proti dalšímu prohlubování evropské integrace. Protestní pochod svolala největší polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS). Akci vedl opoziční předák Jaroslaw Kaczyński, který je hlasitým kritikem současné vlády premiéra Donalda Tuska.

I když měla být demonstrace manifestací toho, jak velké znepokojení znamená pro Poláky převedení některých pravomocí do Bruselu, nakonec byla účast mnohem menší, než PiS očekávala. Podle organizátorů přišlo asi 5000 až 10 tisíc lidí, policejní odhad činí jen 3000 demonstrantů. 

Kaczyńskému se nelíbí politika ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, který podporuje hlubší integraci EU jako lék na dluhovou krizi. Podle Kaczyńského by takové změny narušily suverenitu Polska. „Nemůžeme s tím souhlasit,“ prohlásil. 

Pochod se konal u příležitosti 30. výročí vyhlášení výjimečného stavu. Akce začala polskou hymnou a přečtením jmen těch, kteří během výjimečného stavu přišli o život. Vyhlásil ho v prosinci 1981 někdejší komunistický generál a tehdejší premiér Wojciech Jaruzelski. Během dvou let, kdy tento stav platil, zahynulo 90 lidí a tisíce byly internovány.