Z newyorských stavenišť vyrůstají farmy

New York - Republikánští kandidáti se mohou profilovat také jako ti, kteří zemi vyvedou z ekonomické krize, jež na Američany dopadla citelně. Vidět je to na neprodejných domech i opuštěných staveništích. Právě taková doba ale přeje lidem s nápady. Tam, kde v New Yorku čněly nedostavěné betonové plochy, začaly vznikat městské zahrady a farmy.

Kvůli ekonomické krizi mnoho staveb na území New Yorku zamrzlo. Tam, kde se měly tyčit moderní mrakodrapy, stojí jen prázdné plochy plné smetí. Podnikavci už ale našli způsob, jak opuštěná staveniště využít.

„Tohle je obrovské město, ve kterém žijí miliony lidí. K některým věcem se ale dostáváme těžko, jako třeba k nejčerstvější zelenině a ovoci. Takže jedním z řešení je pěstovat je přímo tady,“ podotkl manažer farmy Riverpark Zach Pickens. 

Sisha Ortuzar, spoluzakladatel farmy Riverpark: 

„Nápad založit farmu na místě, kde ji budete mít skutečně pod kontrolou, je pro šéfkuchaře opravdu přitažlivá. A v New Yorku je to obrovská výzva, protože jedna z nejvzácnějších věcí je tu prostor.“

Farma Riverpark navíc zásobuje restauraci hned ve vedlejším mrakodrapu. Menu se tak může pochlubit vždy čerstvými surovinami. Pružný podnikatelský záměr ocenilo i vedení Manhattanu. Odpadají totiž problémy s tím, jak stavební plochu zajistit, aby neohrožovala okolí.

„Může tu dojít i k nebezpečným situacím. Jsou tu nezajištěná lešení, dochází tu k průsakům, které mohou vést až k ohrožení zdraví okolních obyvatel. Kolem opuštěných staveb je hodně rizik. Zvlášť, když si jich nikdo nevšímá,“ konstatoval starosta Manhattanu Scott Stringer.

USA: zahrady na staveništi (zdroj: ČT24)

Obchody v kontejnerech? V Brooklynu je najdete 

Jinak na to šli v Brooklynu, kde staveniště obsadily staré přepravní kontejnery - přestavěné na stánky s občerstvením a butiky. „Všechny obchody jsou tu v použitých dopravních kontejnerech. Jsou to kontejnery, které vidíte na lodích z Číny nebo na projíždějících vlacích,“ řekla mluvčí DeKalb market Jessica Tolliverová. 

Podnikatelé, kteří se rozhodli využívat staveniště, musí počítat s tím, že na parcelách mohou zůstat jen omezenou dobu. Manhattanský starosta už ale navrhuje změnu předpisů, které by jim práci co nejvíc ulehčily.