Američané opouštějí Irák, z ropy ale moc nemají

Bagdád - Americké investice do Iráku strmě rostou. Jen letos dosáhly v přepočtu skoro 160 miliard korun. Ty nejlukrativnější zakázky se ale Američanům vyhýbají. Mnoho kongresmanů pobouřilo, že žádná americká firma nezískala od Bagdádu velký kontrakt na těžbu ropy. Ve vládní aukci předloni naopak uspěly Čína a Rusko. Spojené státy přitom vojenskou přítomnost v zemi draze zaplatily. V Kurdistánu je navíc pravděpodobné, že po odchodu amerických jednotek opět vyplavou na povrch spory mezi kurdskou vládou a Bagdádem o ropné příjmy, píše na svém serveru stanice CNN. Devítiletá válka v Iráku ale podle Obamy končí úspěchem: Američané opouštějí suverénní, stabilní a spolehlivý Irák, který ovšem stále není dokonalý.

Vše začalo vrtem Šajchán a jeho šéf Michael Chisnall říká, že hned, když se s ním začalo, uvědomili si všichni, že narazili na něco mimořádného. Původně se odhadovalo, že pole Šajchán obsahuje miliardu barelů ropy. „Ukázalo se, že je to něco, o čem se nám nikdy nesnilo. To pole vydá osm až 13,5 miliard barelů. Je jedno z největších objevených v této části světa vůbec,“ tvrdí ředitel těžební a průzkumné společnosti Gulf Keystone Todd Kozel.

Núrí Málikí, irácký premiér:

„Usilujeme o to, aby v Iráku působilo víc amerických firem, aby se jich ještě víc podílelo na plnění potřeb irácké ekonomiky.“

Potenciál iráckého Kurdistánu láká mnoho jiných. Ropných vrtů přibývá na místních kopcích i v okolí měst. Průzkum provádějí zejména zahraniční společnosti, schopné podstoupit případné riziko neúspěchu. Největší z těch významných Exxon Mobil nedávno podepsala kontrakty na šest nalezišť s místní vládou. Ta byla na rozdíl od té v Bagdádu nadšená, a ropa se tak znovu promítla do irácké politiky. K velké nevoli Bagdádu kurdská vláda podpisuje dohody o dělení zisku z těžby, což je z hlediska Bagdádu nelegální a protiústavní.

Těžba ropy
Zdroj: ČT24

Vláda 5. prosince schválila revidovaný návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok o výši 117 bilionů dínárů (1,9 bilionu korun). Počítá se v něm s exportními příjmy z ropy, jíž se má podle předpokladů těžit denně 2,6 milionu barelů. Premiér kurdské vlády Barham Sálih trvá na tom, že průzkum ropných zdrojů v Kurdistánu je třeba chápat jako příspěvek irácké ekonomice. „Už nikdy nedopustíme, abychom se stali oběťmi rozmaru byrokratů v Bagdádu. Tam už jsme byli, ropa byla zneužita k udušení národa,“ trvá na svém Sálih.

Američané za své působení v Iráku draze zaplatili

Obavy Kurdů narůstají, protože jsou si vědomi špatné bezpečnostní situace, v níž američtí vojáci po stažení Irák zanechají. Devítiletá mise stála Američany podle odhadů až bilion dolarů a skoro 4 500 mrtvých vojáků. Americký prezident Barack Obama dnes na základně Fort Bragg v Severní Karolíně poděkoval vojákům vracejícím se z Iráku za náročnou službu v konfliktu.

Američané podle něj zemi opouštějí se vztyčenou hlavou. Devítiletá válka skončila úspěchem, protože za Američany zůstane „suverénní, stabilní a spolehlivý“ Irák, uvedl Obama. Ne všichni Iráčani ale jejich odchod slaví. „Amerika nechala Irák skoro bez infrastruktury. Politický proces jde velmi špatným směrem,“ řekl třeba irácký vicepremiér Sálih Mutlak.