Každá pátá Američanka poznala sexuální násilí

Washington - Skoro 20 procent žen v USA bylo znásilněných nebo zažilo pokus o znásilnění. Uvádí to studie amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDCP). Výzkum taky ukázal, že čtvrtinu žen jejich přítel nebo manžel někdy napadl a že každou šestou někdo pronásledoval. Studie se zaměřila i na muže. Přibližně jeden ze sedmdesáti byl podle ní obětí znásilnění.

Domácí násilí a sexuální násilí proti ženám zůstávají v USA velmi rozšířeným fenoménem a v některých případech mohou být mnohem častější, než se dříve myslelo. Z výzkumu například vyplynulo, že v předešlém roce se obětí znásilnění nebo pokusu o něj stalo jedno procento dotázaných žen. Pokud by tento poměř platil pro celou americkou populaci, znamenalo by to, že se obětí tohoto trestného činu, nebo pokusu o něj ročně stává 1,3 milionu Američanek. To je výrazně vyšší číslo, než uváděly předchozí odhady, podle nichž se v roce 2010 stalo obětí sexuálního násilí přibližně 270 000 Američanů.

Přestože se sexuální a domácí násilí dotýká hlavně žen, jeho obětí se stávají i muži. Každý sedmý dotázaný muž uvedl, že byl obětí vážného násilí ze strany partnerky nebo partnera. Jeden z přibližně 70 mužů se pak stal obětí znásilnění, řada z nich, když jim bylo méně než 11 let.