Unie je znepokojena děním v Rusku

Brusel - Evropská unie je podle dnešního vyjádření prezidenta EU Hermana Van Rompuye po summitu s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem znepokojena zprávami o problémech zaznamenaných během parlamentních voleb. Na ty upozornili pozorovatelé i opozice. Podle Rompuye nebylo hlasování férové. Mimo to unii znepokojuje i informace o zatýkání lidí při následných povolebních demonstracích.

Kritici Kremlu tvrdí, že hlasování bylo provázeno manipulacemi. Na problémy upozorňují i nezávislí mezinárodní pozorovatelé. Ve středu proto europoslanci v nezávazném usnesení vyzvali Moskvu k uspořádání nových, spravedlivých voleb a k okamžitému vyšetření všech zpráv o manipulacích a zastrašování v souvislosti s volbami.  

Medvěděv v rámci odpovědi na dotaz novinářům na tuto výzvu od europoslanců krátce zareagoval. Podle něj si mohou komentovat, co chtějí. Volby, které se uskutečnily, jsou ale ruské volby, nikoli evropské. „Podívejte se, kolik máte problémů u vás,“ řekl.

Van Rompuy před novináři uvítal Medvěděvův slib, že nechá zprávy o údajných manipulacích prošetřit. „Vítáme váš slib a závazek, pane prezidente, že vyšetříte spravedlivým a nestranným způsobem zprávy o volebních problémech,“ řekl nicméně také před novináři Van Rompuy. Dodal, že věří, že Moskva bude spolupracovat s mezinárodními pozorovateli i na hladkém průběhu prezidentských voleb, které se uskuteční příští rok.

Nedostatky během konání voleb v Rusku potvrdila OBSE

OBSE, která ruské volby monitorovala, upozornila na řadu nedostatků a porušení pravidel během hlasování. Podle hodnocení OBSE ruské volby poznamenala omezená politická soutěž, kterou způsobilo vyřazení některých politických subjektů. Z kampaně navíc těžila vládní strana, protože volební byrokracie postrádala nezávislost a média stranila vítěznému Jednotnému Rusku.

Ve volbách, které se konaly 4. prosince, opět zvítězilo seskupení Jednotné Rusko, k němuž patří i Medvěděv a premiér Vladimir Putin. Tato strana si sice uchovala parlamentní většinu, ale ztratila zhruba pětinu křesel.