V USA se trochu méně popravuje

Washington - V USA klesá počet poprav i vynesených rozsudků smrti. Za letošní rok zde bylo popraveno 43 vězňů, o tři méně než loni. Nejvíc poprav - 13 - bylo tradičně vykonáno v Texasu. Následovala Alabama s šesti popravami a Ohio s pěti. Popravy se letos uskutečnily ve 13 amerických státech. Mezi Američany zároveň klesá podpora trestu smrti: proti němu je 50 procent lidí, pro něj 48 procent.

Proti konci 20. století počet vykonání absolutního trestu klesl o 60 procent - v roce 1999 bylo v USA popraveno 98 lidí. V USA také letos poprvé od roku 1976, kdy byl trest smrti obnoven, klesl počet vynesených rozsudků smrti pod sto. Letos dostalo nejvyšší trest 78 lidí, přitom před 15 lety to bylo 315.

V posledních letech byl trest smrti zrušen v Illinois, Novém Mexiku, New Jersey a v New Yorku. Kalifornie, Connecticut a Maryland zvažují stejný krok. Oregonský guvernér zase vyhlásil moratorium na vykonávání poprav po dobu svého působení v čele státu a vyzval zákonodárce, aby zvážili zrušení trestu smrti.