Na Antarktidě zachraňují posádku ruské lodi

Wellington – V Jižním ledovém oceánu začala záchrana posádky ruské rybářské lodi Sparta. Loď nacházející se asi 3 700 kilometrů jihovýchodně od novozélandské pevniny narazila do ledovce a začala nabírat vodu. Na záchraně dvaatřiceti námořníků na palubě pracuje mezinárodní tým spolu s novozélandskou armádou, která k potápějící se lodi vyšle transportní letoun Hercules.

Hercules C-130 poletí k antarktickému pobřeží sedm hodin. Posádka Sparty má dost zásob, potřebuje ale vybavení, které pomůže zabránit potopení plavidla. „Shodíme jim dvě věci. Jednak naftu pro jejich vodní pumpu a taky další pumpu, aby mohli z lodi odčerpat vodu,“ informoval kapitán letadla James Anderson.

Rybářská loď dlouhá 48 metrů má po srážce s ledovcem v trupu díru. Posádku Sparty tvoří 16 Indonésanů, 15 Rusů a jeden Ukrajinec; plavidlo se pokusili dostat co nejvýše nad vodní hladinu, aby mohli opravit díru, která vznikla v boku po srážce s ledovcem. „Udělali pokrok, loď je dnes ve stabilnější situaci než v pátek,“ řekla koordinátorka záchranné akce. „Vodu se jim už povedlo zastavit. Snaží se opravit trup tak, aby to vydrželo, než dorazí pomoc,“ dodal Geoff Lunt z novozélandského Centra záchranných operací.

K lodi se pokoušela dostat tři plavidla, ale nepovedlo se to kvůli ledu a silnému vlnobití. „Nejblíže je norská rybářská loď. Je od nich asi 19 námořních mil, ale uvízla také v ledu, takže nějaký čas potrvá, než se k nim někdo dostane,“ doplnil Geoff. Záchranáři odhadují, že kolem Sparty může být led tlustý až půldruhého metru. Majitel uvízlé ruské lodi proto najal ledoborec, který k místu havárie míří, potrvá ale ještě několik dní, než k lodi připluje.

Na pomoc proto nyní míří novozélandské plavidlo San Aspiring; ke Spartě se bude probíjet nejméně čtyři dny a všichni doufají, že ho led nezastaví. „Neexistuje záruka, že se jim to podaří,“ upozornil Ramon Davis z Novozélandského centra pro koordinaci záchrany. Pro úspěšnost expedice San Aspiringu sice mluví příznivé počasí (klidné moře a teplota 3 stupně Celsia), to se však může v oblasti s extrémními přírodními podmínkami záhy změnit.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)