Kimovo tělo vystaveno, Jižní Korea kondolovala

Pchjongjang – Severní Korea vystavila v otevřené rakvi tělo dlouholetého vůdce Kim Čong-ila, který v sobotu zemřel na infarkt. Státní televize vysílá záběry truchlících Severokorejců, kteří míří k místu piety. Očekává se, že moc nyní převzal Kimův třetí syn Kim Čong-un, který spolu s dalšími vysokými představiteli uctil Kimovu památku při zvláštní pietní ceremonii. Jižní Korea dnes také vyjádřila soustrast KLDR, nicméně nevyšle do Pchjongjangu žádnou oficiální delegaci. Obě země jsou po válce v letech 1950 až 1953 prakticky ve válečném stavu. Spojené státy vyzvaly KLDR, aby po smrti dlouholetého vůdce Kim Čong-ila zvolila mírovou cestu vývoje.

Jak uvedla ministryně zahraničí Hillary Clintonová, USA věří, že Severní Korea bude respektovat lidská práva a zlepší vztahy se svými sousedy. Americký prezident Barack Obama hovořil s japonským premiérem Jošihikem Nodou telefonicky o situaci na Korejském poloostrově po smrti Kim Čong-ila. Obama podle Bílého domu zdůraznil význam zachování stability v oblasti poloostrova a celého regionu. Státníci se dohodli, že budou sledovat vývoj událostí a zůstanou v úzkém kontaktu. Obama zároveň ujistil Japonsko, že USA jsou připraveny bránit své spojence. 

V prohlášení vydaném v pondělí pozdě v noci ministryně Clintonová vyjádřila obavy o situaci severokorejského obyvatelstva a nabídla KLDR pomoc, pokud bude vláda ochotna pracovat s mezinárodním společenstvím a vstoupit do nové éry míru, prosperity a bezpečnosti na poloostrově.

Hillary Clintonová, americká ministryně zahraničí

„Sdílíme zájem o klidné předání moci v Severní Koreji a o zajištění míru a stability v regionu. Těsně spolupracujeme s partnery šestistranných rozhovorů. Prezident Obama mluvil v noci s jihokorejským prezidentem, já časně ráno s ministrem zahraničí, kontaktujeme Peking a Moskvu a vše koordinujeme s našimi japonskými přáteli. Velmi doufáme ve zlepšení vztahů s obyvateli Severní Koreje a dál si děláme starosti o to, jak se jim daří.“

Americká vyjádření přicházejí den po oznámení úmrtí severokorejského vůdce, který podlehl v sobotu ve věku 69 let srdečnímu infarktu. Kim Čong-il zemřel podle oficiálních prohlášení v důsledku „velké duševní a fyzické zátěže“ ve vlaku, když byl na cestě mimo metropoli. Za jeho „velkého následovníka“ označil Pchjongjang vůdcova třetího syna, ani ne třicetiletého Kim Čong-una.

KLDR vystavila Kimovo tělo

Severní Korea vystavila v Pchjongjangu v otevřené rakvi Kimovo tělo. Je zahaleno červenou pokrývkou, hlavu má podloženou bílým polštářem. Rakev, u které drží stráž dvojice vojáků, je obklopena květinami a věnci. Na zdi za rakví visí obří rudý závěs. Rakev je vystavena v mauzoleu Kumsusan, ve kterém jsou ve skleněné rakvi uloženy nabalzamované ostatky Kimova otce Kim Ir-sena, jenž zemřel v roce 1994.

Kim se asi bude i nadále koukat na věci

Joao Rocha, umělecký ředitel reklamní firmy Y&R v Lisabonu, autor oblíbeného a hojně navštěvovaného blogu o Kim Čong-ilovi, který se „kouká na věci“, se nyní rozhoduje, zda pokračovat ve vkládání fotek na blog, který založil loni v říjnu, ale kloní se spíš k odpovědi „ano“. V arzenálu má pořád ještě 375 nepoužitých fotografií.

„Proč je to tak legrační? Nemám tušení,“ píše na webu, který vystavuje fotografie Kim Čong-ila obklopeného doprovodem, jak si prohlíží široké spektrum běžných věcí. Návštěvnost byla zhruba půl milionu hitů měsíčně, ale jen za pondělí, kdy byla Kim Čong-ilova smrt oznámena, stoupla návštěvnost na 300 000 za jediný den, dodal Rocha. „Nedokázal jsem uvěřit, že tohle je to, co prošlo pro propagandistické účely v Severní Koreji, protože na většině těch fotek vypadal trochu senilní,“ vysvětluje zrod blogu.

Kim se vždy rád díval na věci
Zdroj: ČT24/kimjongillookingatthings.tumblr.com

Při Kimově smrti zahraniční rozvědky selhaly

Kim Čong-il zemřel ve vlaku v 08:30 v sobotu ráno místního času. Ani o 48 hodin později ještě oficiální činitelé v Jižní Koreji nic nevěděli, nemluvě o Washingtonu, kde ministerstvo zahraničí připustilo „tiskové zprávy“ o Kimově smrti dlouho poté, co smrt už oficiálně oznámily severokorejské sdělovací prostředky, napsal list The New York Times. Pro jihokorejské a americké špionážní služby, které nezachytily žádné náznaky tohoto významného vývoje - například telefonáty plné paniky mezi vládními činiteli nebo vojáky shromažďující se kolem Kimova vlaku - jde podle listu o další důkaz, že se tajnůstkářská KLDR nejen staví proti většině světa, ale také uzavírá způsobem, který odolává i špionáži či satelitům.

Rozhovor s Janem Petránkem a reportáž (zdroj: ČT24)

Asijské a americké rozvědky už v minulosti nezachytily významné události odehrávající se v KLDR. Pchjongjang vybudoval rozsáhlou továrnu na obohacování uranu, která procházela bez povšimnutí zhruba rok a půl, než ji severokorejští činitelé ukázali koncem roku 2010 americkému jadernému vědci. Severní Korea rovněž pomohla vybudovat jaderný reaktor v Sýrii, aniž by o tom západní špionáž věděla.

MAAE vyzvala k návratu jaderných inspektorů do KLDR

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano dnes vyzval k návratu inspektorů této organizace do Severní Koreje. Ti odtud byli vyhoštěni v roce 2009. Téhož roku také Pchjongjang odstoupil od šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném zbrojním programu a provedl svou druhou zkoušku jaderné bomby. „Návrat inspektorů do jaderného zařízení v Jongbjonu je naprostou nutností pro pokrok ve snaze o denuklearizaci Korejského poloostrova,“ prohlásil Amano.