K ISS míří v Sojuzu tříčlenná posádka

Bajkonur– Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala ruská vesmírná loď Sojuz. Míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě jsou tři kosmonauti, jeden z nich se chystá na ISS vystoupit i do volného kosmu.

V 19:16 místního času, tedy ve 14:16 SEČ, odstartovala z Bajkonuru vesmírná loď Sojuz. Ta se má pak v pátek spojit s ISS. Na vesmírné stanici budou novou posádku očekávat ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin a Američan Daniel Burbank. 

K ISS v Sojuzu míří Rus Oleg Kononěnko, americký astronaut Donald Pettit a nizozemský astronaut André Kuipers. Posádka plánuje instalovat na ISS pět panelů, které by měly stanici chránit před srážkou s meteority. V únoru se pak chystá připojení komerčního vesmírného modulu Dragon. Čeká je také návštěva tří lodí s nákladem, které jsou naplánovány taktéž na příští rok.

Sedmačtyřicetiletý Kononěnko absolvuje druhou kosmickou výpravou. Tu první absolvoval k ISS v roce 2008. Podruhé odstartoval do vesmíru i třiapadesátiletý Nizozemec Kuipers, který v roce 2004 pracoval ještě na dřívější ruské vesmírné stanici Mir. Kononěnka během jeho cesty na ISS čeká výstup do vesmíru.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oznámil, že by chtěl ISS aktivně využívat až do roku 2028. Ruští experti přitom letos v létě tipovali, že ISS svou misi skončí v roce 2020. A jelikož Američané ukončili program raketoplánů, budou teď k ISS létat Rusové se Sojuzy, NASA s jejich využíváním počítá nejméně do roku 2016. „Jednáme nicméně o nákupu míst v ruských Sojuzech i po roce 2016,“ uvedl zástupce šéfa NASA William Gerstenmaier. Za přepravu amerických astronautů na oběžnou dráhu Rusko ročně od NASA inkasuje asi 800 milionů dolarů (15,6 miliardy korun).