Oba prezidentští kandidáti z Konga se prohlásili za vítěze

Kinshasa - Policie v Demokratické republice Kongo zabila podle Human Rights Watch od listopadových prezidentských voleb nejméně 24 lidí. Svou pozici si ve volbách uhájil prezident Joseph Kabila. Opozice ale tvrdí, že hlasování bylo zfalšované a výsledky odmítla. Vláda se navíc snaží protesty potlačit zatýkáním a tvrdými zásahy. Kabilův hlavní politický rival se také prohlásil prezidentem a přísahu chce složit v pátek.

Protesty v zemi trvají už od voleb a vláda se je snaží zatajit. Tato taktika se zatím vyplácí. Čtyřicetiletý Kabila už má za sebou jmenování do funkce. Podle volební komise dostal skoro 49 procent hlasů, jeho vítězství v pátek potvrdil i nejvyšší soud. Kabilův hlavní politický rival Étienne Tshisekedi ale výsledky voleb odmítl uznat, prohlásil se „zvoleným prezidentem“ a tvrdí, že prezidentskou přísahu složí v pátek. Devětasedmdesátiletý opoziční předák ve volbách z 28. listopadu oficiálně skončil druhý s více než 32 procenty odevzdaných hlasů.

Policie v Kongu zabila nejméně 24 lidí (zdroj: ČT24)

Kabila při jmenování do funkce volal po jednotě země a lidem slíbil zajistit základní sociální potřeby a bezpečnost měst. K moci se dostal po atentátu, který byl spáchán na jeho otce Laurenta v roce 2001. Poprvé vyhrál volby v roce 2006. Letošní prezidentské volby byly prvním hlasováním, jež organizovalo samo Kongo po občanské válce, která skončila před osmi lety a stála život více než pět milionů lidí. Měly být symbolem dalšího pokroku v rozvoji země a stability. Jejich přípravy však provázely násilnosti, chaos a obvinění z podvodů. Lidé se bojí nového konfliktu. Místo uklidnění a nového začátku tak přinesly volby zatím jen další násilí a oběti.

Joseph Kabila
Zdroj: ČT24