Zvláštní komise potvrdila Breivikovu nepříčetnost

Oslo – Norský masový vrah Anders Behring Breivik, který v červenci zabil 77 lidí a pak se sám vzdal policii, byl nepříčetný. Předchozí psychiatrickou diagnózu dvou odborníků potvrdila lékařská komise zřízená norskou justicí. Úřady teď zvažují, že 32letého Breivika podrobí ještě dalším testům. Pokud byl nepříčetný, neměl by být trestně odpovědný. Dvojice soudních znalců v listopadu zveřejnila závěr lékařské zprávy, podle níž Breivik trpí paranoidní schizofrenií.

„Nemáme žádné zásadní námitky“ vůči závěru psychiatrické zprávy z 29. listopadu, cituje dnes norská agentura NTB předsedu nové komise Karla Heinrika Melleho. Breivik nyní čeká ve vazbě na zahájení svého procesu, jenž by měl začít 16. dubna. Odsouzení k až 21 letům vězení se však pravděpodobně vyhne a soud ho nejspíš pošle do psychiatrického ústavu, kde by mohl strávit zbytek života.

Breivik 22. července odpálil nálož ve vládní čtvrti v centru Osla a poté na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů. Podle státního zástupce se 32letý Breivik cítil „uražený“, když se dozvěděl o závěru psychiatrů. Ke svým činům se přiznává, necítí se však být vinen.

Vydáno pod