Za nářku Severokorejců se předává moc „mimořádnému vůdci“

Pchjongjang - Předání moci v komunistické Severní Koreji po sobotní smrti Kim Čong-ila jeho nejmladšímu synovi Kim Čong-unovi běží podle všeho hladce. Oficiální sdělovací prostředky začaly následníka označovat za „mimořádného vůdce“ a hlavní město nadále zůstává dějištěm truchlení za „milovaného vůdce“. Americká a jihokorejská rozvědka ohlásily, že v KLDR v posledních dnech nezaznamenaly žádné nezvyklé přesuny armády ani nepokoje. Jedenáctidenní smutek skončí den po pohřbu plánovaném na 28. prosince.

V jasném signálu severokorejskému lidu i okolnímu světu vyšel dnes ústřední deník Korejské strany práce Rodong sinmun s dlouhým úvodníkem, v němž zemi vyzývá, aby se „sjednotila, sjednotila a sjednotila za velkým soudruhem Kim Čong-unem a s důvěrou podpořila jeho vedení“. Úvodník ho označil za „mimořádného vůdce strany, armády i lidu a velkého následníka“.

Kimovu smrt ohlásila podle státních médií i změna počasí

Severokorejská státní tisková agentura KCNA dnes oznámila, že jen několik minut před smrtí Kim Čong-ila se zastavila prudká sněhová bouře a nebe začalo rudě zářit nad svatou horou Pektusan. Led na vulkanickém jezeře Čon v horách na dálném severu popraskal s hlasitým hřměním a ve městě Hamhung obletěl jeřáb sochu Kimova otce Kim Ir-sena, než usedl na strom, kde sklopil hlavu a poté odletěl směrem k Pchjongjangu.

Obdobné mýty a legendy připisující Kimovi polobožský status obklopují i jeho narození, které se podle oficiální propagandy odehrálo u paty hory Pektusan, předpověděl ho let vlaštovky a v témže okamžiku na nebi zazářila dvojitá duha.

Telefonát Martina Tomča (zdroj: ČT24)

Dramatické scény truchlení mezitím v hlavním městě i jinde pokračují prakticky nepřetržitě od pondělního oficiálního oznámení Kimovy smrti. V mauzoleu Kamsusan v Pchjongjangu pomalu prochází dlouhá řada lidí v černém kolem proskleného katafalku, na němž spočívá Kim Čong-ilovo tělo.