Lodě uvezou méně tlustých Američanů

Seattle (USA) – Kvůli tloustnoucím pasažérům musel největší americký poskytovatel trajektové přepravy snížit kapacitu lodí. Místo obvyklých 2 000 cestujících se jich nyní může nalodit jen asi 1 750 – samozřejmě záleží na konkrétním plavidle. Počet lidí s nadváhou v USA za posledních 20 let dramaticky vzrostl a podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je za obézní v současnosti považována asi třetina dospělých Američanů.

Pobřežní stráž nedávno na základě údajů CDC zvýšila odhad průměrné váhy dospělého pasažéra o deset kilo – na 84 kilogramů. Odhad je součástí opatření, které začalo platit 1. prosince a na které už reagoval poskytovatel trajektové přepravy státu Washington.

Washingtonská státní trajektová služba má flotilu 23 plavidel a provozuje deset linek. Ročně přepraví více než 22 milionů cestujících, a je tak největší trajektovou službou v USA a jednou ze čtyř největších na světě.

Na tom, že cestující tloustnou, mohou mít ale paradoxně podíl samy trajekty. Lodní kuchyně totiž obvykle bere v potaz přání zákazníků, kteří během cesty mnohdy žádají stravu bohatou na tuky a cukry.