Světová média se loučila s Havlem

Praha – Státní pohřeb českého exprezidenta Václava Havla dnes přenášely živě světové televize, informovala o něm i další zahraniční média. Zatímco CNN a Sky NEWS nebo BBC World News vysílaly komentované přímé vstupy z Havlova pohřbu, francouzská televizní stanice France24 v poledne dodržela i minutu ticha.

Dnešní státní pohřeb Václava Havla se stal jednou z hlavních zpravodajských událostí zahraničních televizních stanic, tiskových agentur či zpravodajských serverů. Média popisují, kdo to byl Václav Havel. Velkou pozornost rovněž věnují smutečnímu obřadu a smutečním hostům, mezi nimiž je mnoho světových státníků. 

Dopoledne zahraniční televize informovaly o přípravách pohřbu. V pravé poledne, kdy začal obřad ve svatovítské katedrále, pak některé televize přenášely část pohřbu v nepřerušovaném přímém přenosu. Kromě CNN a Sky NEWS záběry z Havlova pohřbu odvysílaly i slovenské televize STV, TA3 nebo JOJ.

BBC nechala běžet asi dvouminutový nekomentovaný a netlumočený přímý přenos při čtení Josefa Abrháma z bible. Poté následovaly další zprávy ze světa. Občasné živé vstupy střídané s medailonky Václava Havla dnes vysílaly také německé televize včetně zpravodajské veřejnoprávní ARD nebo zpravodajské n-tv či stanice Euronews. 

BBC poslala do Prahy svou zpravodajskou hvězdu Jamese Robbinse. Ten jako jeden z prvních novinářů dělal rozhovor s Nelsonem Mandelou po jeho propuštění z vězení a jako hlavní zpravodaj informoval z New Yorku o útocích z 11. září.

James Robbins, zpravodaj BBC:

„Tohle byl výjimečný rok, ale podle mě nic nemůže zastínit událost jako je smrt Václava Havla.“

Státnímu pohřbu Václava Havla se věnují také zpravodajské servery. Událostí číslo jedna je pohřeb i pro server CNN. Ten si navíc všímá toho, že novinář Petr Uhl na pohřbu svého přítele Havla nebyl. Odmítl přijít, protože prý Havel nebyl křesťan a žádný z jiných československých prezidentů neměl církevní státní pohřeb.

Mezi nejdůležitější události patří Havlův pohřeb také na slovenských nebo polských webech. „Česko i svět se loučí s bývalým prezidentem,“ napsala na svém portálu polská soukromá zpravodajská televize TVN24, zatímco bulharský server The Sofia Echo o dění v Praze informuje pod titulkem „Český Gándhí“. Mezinárodní satelitní televize Sky News věnovala pohřbu velký prostor už dopoledne a její zpravodaj Havla označil za „Nelsona Mandelu střední Evropy“.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Agentura AFP hovořila s jedním z prominentních hostů obřadu, francouzským hercem Alainem Delonem, podle něhož Havel „díky své odvaze bojovat přinesl svobodu mnoha zemím a mnoha lidem“. Na předních místech měl zprávu o posledním rozloučení s Havlem například i server nejčtenějšího německého listu Bild.

BBC o Havlově pohřbu
Zdroj: ČT24