Další nezdar ruského kosmického programu

Moskva – Ruský kosmický program má další průšvih. Na území Sibiře se údajně zřítila vojenská navigační družice Meridian, která dnes odstartovala z polárního kosmodromu v Plesecku. Nepodařilo se jí dostat na oběžnou dráhu. Podobné problémy měla v listopadu i meziplanetární sonda Fobos Grunt.

Raketa odstartovala asi 70 minut po poledni SEČ pod osobním dohledem vrchního velitele ruských kosmických vojsk Olega Ostapenka. Na oběžnou dráhu ji měla vynést raketa Sojuz-2.1b. Jenže když se měly zapnout motory, stroj vypověděl poslušnost. Podle ruských médií byly trosky nalezeny nedaleko Novosibirska na jihu Sibiře. V místě pádu nebyla zjištěna zvýšená radiace. Meridian měl sloužit vojenské i civilní navigaci v polárních oblastech Ruska a na Dálném východě. Havárii potvrdilo ruské ministerstvo obrany s tím, že Meridian se zřítil sedm minut po startu.

Jde už o druhý nezdar ruské kosmonautiky za krátkou dobu, v listopadu sonda Fobos Grunt odstartovala z ruského kosmodromu v kazašském Bajkonuru k Marsu. Nosná raketa Zenit ji sice vynesla na stanovenou oběžnou dráhu kolem Země, ale pak se nepodařilo zažehnout motory a odklonit ji na cestu k Marsu.

Podle agentury Interfax nebyl Meridian pojištěný. „V důsledku častých havárií ruských družic jsou pojistky stále dražší. Ruské i zahraniční pojišťovny odmítají nést taková rizika,“ uvedla agentura s odvoláním na nejmenovaného pojišťovacího experta.