Moskva zažila nejmasovější protest proti Putinovi

Moskva – Kvůli nesouhlasu s výsledky voleb a podezření z manipulace i dnes ruskými městy v závislosti na časovém pásmu proběhla vlna protestů. Odpůrci vládní strany Jednotné Rusko, reprezentované prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a premiérem Vladimirem Putinem, se sešli v Moskvě. Odhady počtu účastníků se velmi různí, ale i podle čísel policie se jednalo o nejmasovější protest proti Vladimiru Putinovi od jeho nástupu k moci v roce 2000. Opozice plánuje nejpozději na únor další demonstraci a doufá, že se v metropoli sejde ještě víc nespokojených lidí.

Demonstranty neodradily ani sníh a teploty pod bodem mrazu. Skutečnou účast je ale obtížné vyhodnotit, podle organizátorů přišlo na 120 tisíc lidí, podle místních médií 50 tisíc až 80 tisíc lidí, zatímco policie hovoří o 30 tisících přítomných. I tak je to více než při dosud největší demonstraci proti Putinovi 10. prosince, kdy policie hovořila o 25 tisích demonstrantů.

Protestující nesouhlasí s výsledkem hlasování, které podle opozice s podvody vyhrála kremelská strana Jednotné Rusko. V závěru akce opoziční představitelé přečetli rezoluci se šesti požadavky, včetně konání nových voleb a propuštění politických vězňů. Protest se obešel bez incidentů a moskevská policie nezadržela žádného z účastníků.

Protesty v Moskvě
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Manifestaci na Sacharovově třídě vévodila veliká tribuna s heslem „Rusko bude svobodné!“. Řada Rusů s sebou přinesla současné ruské vlajky, někdejší imperiální zástavu nebo komunistické symboly. Mnozí měli také balonky a transparenty. Během dne vystoupilo několik řečníků, včetně bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova, bloggera Alexeje Navalného, ruského rockera Jurije Ševčuka nebo spisovatele Borise Akunina.

Rusové proti Putinovi

„Chcete, aby se Putin vrátil do prezidentského křesla?“ zeptal se davu z tribuny spisovatel Akunin. Jako odpověď se mu dostalo pískání, křiku a sborově skandované „ne“.

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že společný postoj k volbám k sobě přivedl liberály, nacionalisty, anarchisty, environmentalisty a městskou mládež. „Nový volební zákon musí zrušit současnou podobu státní dumy a vyhlásit nové volby. Rada federace a dolní komora parlamentu má sloužit lidem a politici, kteří tam sedí, musí mít mandát a důvěru lidí. Nikoli pomocí falšování výsledků,“ prohlásil lídr opoziční strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov.

Vedoucí představitelé ruské liberální, ultralevicové, ekologické, nacionální i komunistické opozice poukazují na vážné prohřešky proti volebním zákonům a žádají opakované hlasování. Dalším požadavkem je demise šéfa ústřední volební komise Vladimira Čurova. Ten, stejně jako celá volební komise, vláda i prezident, vážnější pochybení popírá.

Dnešnímu moskevskému shromáždění předcházely protesty na východě země. V Petrohradě protestovalo 1 500 lidí, v Novosibirsku 700 lidí, v Chabarovsku na 300 a v altajském Barnaulu se jich sešla více než stovka. Současná vlna protivládních protestů, která po 10. prosinci dnes podruhé proběhla celým Ruskem, je největší od rozpadu Sovětského svazu.

Václav Havel - uznávaná osobnost i mezi Rusy

I pro demonstrující Rusy je významným symbolem český prezident Václav Havel. Mnozí demonstranti, kteří se dnes sešli v Moskvě, měli balonky a transparenty, na nichž se objevovaly nápisy typu „Potřebujeme svého Havla“. Václava Havla si budou někteří Rusové pamatovat jako politika, dramatika a především nesmiřitelného bojovníka proti totalitě, a to ať už ho poznali osobně, nebo jen prostřednictvím jeho díla. Jeho jméno bylo na ulicích Moskvy zmiňováno i včera, kdy proběhlo symbolické rozloučení v jednom z kulturních center.

Na moskevskou rozlučku s Václavem Havlem přišlo mnohem více lidí, než kolik jich k tomu vyhrazený sál dokázal pojmout. Mnozí z nich přitom přišli vyjádřit i nesouhlas s tím, že oficiální ruská místa přešla smrt Václava Havla mlčením.

Webová stránka havelinmemoriam.ru
Zdroj: ČT24

Stejné pohnutky vedly dva ruské vysokoškoláky k vytvoření petičně-kondolenční internetové stránky havelinmemoriam.ru. Za pouhé čtyři dny nasbírala tato stránka na tisíc podpisů. Jejich názor ale v Rusku sdílí mnohem více lidí.

Autoři webové stránky havelinmemoriam.ru:

Konstantin Ksenofontov: „Nechtěl jsem, aby si Češi mysleli, že ti lidé, kteří vyjádřili soustrast nad smrtí Kim Čong-ila prakticky okamžitě po jeho skonu a přitom zcela ignorovali, že zemřel Havel, mluvili za nás všechny.“

Ksenia Barakovskaja: „Fakticky tím Kreml naznačil své priority, které jsou z pohledu ruského národa paradoxní, nesmyslné a nepřijatelné.“

V listu Novaja Gazeta před dvěma týdny vyšel zřejmě vůbec poslední komentář, který Václav Havel za svého života napsal. Vyzýval v něm Rusy, aby nepropadali apatii a dál se domáhali svých práv. Den poté se v centru Moskvy sešlo na 50 tisíc lidí protestujících proti falšování voleb. Redakce Nové Gazety teď navrhuje pojmenovat dotyčné náměstí po Václavu Havlovi. „To výmluvné mlčení našich vůdců v souvislosti s jeho smrtí, to už je diagnóza. Ale aspoň jasně víme, na čem jsme,“ dodal zástupce šéfredaktora listu Novaja Gazeta Vitalij Jaroševskij,

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)