Patnáctiletý Američan zdolal nejvyšší hory všech kontinentů

Washington - Patnáctiletý Američan Jordan Romero si splnil svůj sen – jako nejmladší horolezec světa pokořil nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů. V sobotu zdolal Mount Vinson Massif v Antarktidě. Nyní plánuje cestu k jižnímu pólu.

Romero odstartoval svou hvězdnou horolezeckou kariéru, když mu bylo deset - na africkém Kilimandžáru. Na Mount Everest, nejvyšší horu světa, vylezl, když mu bylo třináct. Rekord přebral šestnáctiletému Britovi Georgeovi Atkinsonovi. 

Jordan Romero, horolezec rekordman:

„Byl to opravdu magický moment! Sice tam byl strašný mráz, ale v našich nadýchaných bundách jsme se cítili dobře.“

Vrchol Antarktidy Jordana uvítal 32 stupni pod nulou. Doma v Kalifornii mrazivou samotu vystřídají nabité přednáškové sály. Romero se proslavil už ve třinácti, když jako nejmladší pozemšťan dobyl Mount Everest. Volný čas teď věnuje svým vrstevníkům: zkouší je přesvědčit, že sport a odvaha jsou lepší, než hodiny před počítačem a tuny sladkostí. Sám ze svého jídelníčku vyškrtl třeba colu.

Jordan Romero
Zdroj: ČT24

Překonat sám sebe - a zvláště svůj věk - láká i další cilevědomé teenagery. Šestnáctiletá Nizozemka Laura Dekkerová chce jako nejmladší jachtařka sama obeplout svět a svá nej mají i mladí Češi. Třeba dnes dvacetiletý jezdec freestyle motocrossu Petr Pilát se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když ve 14 jako nejmladší na světě skočil tak zvaný backflip.

Vydáno pod