Soud v JAR řeší vraždu Krejčířova společníka

Johannesburg - Před soudem v jihoafrickém Johannesburgu dnes nakrátko stanula trojice mužů obviněná z únosu a vraždy německého podnikatele Uweho Gembally, údajného společníka uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Soud nakonec proces odročil na červen. Krejčíře policie podezřívala, že se na smrti Gembally podílel, nakonec ale nenašla potřebné důkazy.

Čtyřiapadesátiletý Gemballa údajně do Jihoafrické republiky pašoval peníze z trestné činnosti ve svých luxusních automobilech. Zavražděn byl loni v únoru, několik měsíců po příjezdu do země. Jeho tělo se ale našlo až v září. Podle serveru Eyewitness News se krátce před smrtí s Krejčířem nepohodl, uprchlý podnikatel ale jakékoliv podezření z účasti na jeho smrti označil za fámu.

Samotného Krejčíře čeká v Jižní Africe soud ve čtvrtek; zpovídat se bude z pojistného podvodu. Je obžalovaný, že pomocí zfalšovaných dokumentů přesvědčil pojišťovny, že je v závěrečném stádiu rakoviny, a neoprávněně tak získal asi 11 milionů korun. Na soud čeká ve vazbě. Podle mluvčího ředitelství pro vyšetřování závažné kriminality v JAR chtějí Krejčíře obvinit i z vraždy. „Jestli odtud odejde? Ne. Tady se ocitl na konci své cesty,“ prohlásil mluvčí McIntosh Polea.

Vstup Dalibora Bártka a reportáž (zdroj: ČT24)

Při prohlídce Krejčířova domu policie našla seznam čtyř lidí, které měl chtít nechat zabít. Mezi nimi je i žalobce v Krejčířově případu; má proto ozbrojenou ochranu 24 hodin denně.

Vydáno pod