Latinská Amerika se pere o španělské občanství

Havana – Španělské konzuláty v Latinské Americe zavalily žádosti o španělské občanství. Podávají je potomci uprchlíků před občanskou válkou, která ve Španělsku zuřila před 70 lety. Madrid přijal zákon o historické paměti, který přiznává občanství dětem a vnukům všech běženců, jeho platnost ale v těchto dnech končí.

V dlouhých frontách před španělským konzulátem v Havaně stály v uplynulých dnech i stovky Kubánců. „Je to obrovská možnost. Moje děti budou mít větší šanci na lepší budoucnost,“ říká například Raquel Sanchézová, která už vytoužený španělský pas dostala, stejně jako už zhruba 60 tisíc Kubánců. Na konzulátu v Havaně ale leží ještě zhruba dvakrát tolik včas podaných a zatím nevyřízených žádostí. Za tři roky platnosti zákona požádalo na jeho základě o španělské občanství zhruba 400 tisíc lidí v různých zemích; kromě Havany přijaly nejvíce dokumentů konzuláty v Argentině a v Mexiku.

Ale zatímco Argentinci chtějí spíš pojistku pro případ další ekonomické krize, Kubánce láká jedna z mála možností, jak se legálně z ostrova svobody dostat. Restrikce na cestování pro ně stále platí, i když Raúl Castro slíbil postupné uvolňování. „Je to možnost uniknout. Na Kubě něco neuvěřitelného,“ dodává žadatel o španělský pas Samuel Perez.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod