Ruská opozice protestuje za propuštění nejvězněnějšího aktivisty

Moskva – Ruští opoziční aktivisté chtějí v Moskvě demonstrovat za propuštění vůdce radikální Levé fronty Sergeje Udalcova. Soud ho 25. prosince poslal na 10 dní do vězení za to, že nenastoupil jiný trest, který mu byl uložen v říjnu. Udalcov byl letos podobně odsouzen už několikrát za účast na nepovolených shromážděních. Na protest proti údajné úřední šikaně držel hladovku. Postavili se za něj opoziční vůdci Alexej Navalnyj a Garri Kasparov.

Nejčastěji vězněný ruský politický aktivista Udalcov si letos odpykal už třináct několikadenních trestů, které mu soudy uložily za jeho aktivní účast v nepovolených shromážděních a protestech. Proti justiční šikaně vyhlásil hladovku.

K procesu s Udalcovem došlo den po masové demonstraci na moskevské Třídě akademika Sacharova, které se zúčastnilo podle policie 30 000, ale podle organizátorů přes 100 000 lidí. Její účastníci požadovali opakování nedávných parlamentních voleb a demisi šéfa ústřední volební komise. Obdobné požadavky měly i stovky demonstrantů v jiných ruských městech.

Vydáno pod